Υπουργείο Υγείας: Τελευταία η Ελλάδα σε ελλείψεις φαρμάκων – Καλύπτονται από γενόσημα

  • Γιάννα Σουλάκη
φάρμακα
Απάντηση στη συζήτηση που έχει ανοίξει ξανά αναφορικά με τις ελλείψεις φαρμάκων μεταξύ Φαρμακαποθηκαρίων και Φαρμακοποιών, δίνει το Υπουργείο Υγείας.

Οι αρμόδιοι υγειονομικοί φορείς είναι κατηγορηματικοί: Δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, ενώ η μη διαθεσιμότητα ορισμένων σκευασμάτων καλύπτεται από γενόσημα.

Η ανακοίνωση έρχεται ως απάντηση στον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ), ο οποίος σε χθεσινή συνέντευξη τύπου υποστήριξε μεταξύ άλλων, πως στην εγχώρια αγορά τους επόμενους μήνες αναμένεται να σημειωθούν ελλείψεις σε τρεις βασικές κατηγορίες φαρμάκων: σε ορισμένα αντιβιοτικά, σε φάρμακα νέας γενιάς για την αντιμετώπιση του διαβήτη, αλλά και σε σκευάσματα για την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

Δείτε επίσης:  Φαρμακαποθηκάριοι: Σε αυτά τα φάρμακα αναμένεται έλλειψη τον χειμώνα

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Υγείας υποστηρίζει πως η επάρκεια των φαρμάκων παρακολουθείται στενά καθημερινά, ενώ  με απόφαση Μιχάλη Χρυσοχοΐδη υπάρχει σε εξέλιξη απαγόρευση εξαγωγών.

Τέλος σύντομα τίθεται σε λειτουργία και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την παρακολούθηση των ελλείψεων, σύμφωνα με το πρόσφατο  νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής, μέσω της οποίας οι αρμόδιες αρχές θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν «με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως».

Διαβάστε ολόκληρη την ανακοίνωση

Το υπουργείο Υγείας ελέγχει καθημερινά τη διαθεσιμότητα των φαρμάκων στην αγορά, ώστε να διακριβωθεί η επάρκεια τους και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα τυχόν ελλείψεων.

Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν προκύπτουν ελλείψεις φαρμάκων στην αγορά, καθώς η μη διαθεσιμότητα ορισμένων καλύπτεται από τα αντίστοιχα γενόσημα, τα οποία έχουν την ίδια δραστική ουσία. Το ίδιο άλλωστε, ότι δηλαδή δεν υπάρχουν ελλείψεις φαρμάκων, έχουν ήδη διαβεβαιώσει δημοσίως, χθες και σήμερα, οι εκπρόσωποι των φορέων που εμπλέκονται στο φάρμακο (φαρμακοποιοί κλπ.)

Σημειώνεται ότι με απόφαση του Υπουργού Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη έχουν εκδοθεί τρεις αποφάσεις για απαγόρευση εξαγωγών.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η Ελλάδα είναι τελευταία σε ελλείψεις φαρμάκων σε όλη την Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, το υπουργείο Υγείας έχοντας ως κύριο μέλημα τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας, δρομολογεί σημαντικές παρεμβάσεις στοχεύοντας στην επάρκεια των φαρμάκων και συνεπώς στην κάλυψη των αναγκών των πολιτών.

Στα μέτρα που προωθούνται είναι η εφαρμογή του Συστήματος Παρακολούθησης και Ελέγχου της Εφοδιαστικής Αλυσίδας Φαρμάκου (ΣυΠΕΕΑΦ), ενώ σήμερα στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο περιλαμβάνεται διάταξη που διασφαλίζει τη διαφάνεια καθ’ όλη την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκου στην εγχώρια αγορά, τον έγκαιρο εντοπισμό και την πρόβλεψη ελλείψεων φαρμάκων. Το Ηλεκτρονικό Σύστημα Παρακολούθησης Διακίνησης Φαρμάκων (Η.Σ.Πα.Δι.Φ.), το οποίο θα παρακολουθεί την εγχώρια διακίνηση των φαρμάκων, πληροί την επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπιστούν με ταχύτητα, ευελιξία και αποτελεσματικότητα οι περιπτώσεις ελλείψεων φαρμάκων, ώστε αυτές να καλύπτονται εγκαίρως.