Φαρμακοποιοί: «Λάθος η κατάργηση του αντιγριπικού εμβολιασμού απευθείας στο Φαρμακείο χωρίς συνταγή»

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακοποιοί
Η μη επικαιροποίηση περσινής διάταξης που προέβλεπε την απλούστευση των εμβολιασμών κατά της γρίπης απευθείας στα Φαρμακεία έχει δυσαρεστήσει τους Φαρμακοποιούς.

Η φετινή εγκύκλιος για τον αντιγριπικό εμβολιασμό, η οποία δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 28/9/23 από το Υπουργείο Υγείας, δεν περιλαμβάνει την περσινή διάταξη που έδινε το δικαίωμα στον Φαρμακοποιό για πρώτη φορά, να εκτελεί αντιγριπικό εμβολιασμό χωρίς την επίδειξη ιατρικής συνταγής από την πλευρά του πολίτη. Μάλιστα, ο Φαρμακοποιός είχε το δικαίωμα να καταχωρεί απευθείας τον εμβολιασμό του πολίτη, στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού.

Την επαναφορά της διάταξης αυτής που διευκόλυνε ιδιαίτερα τους πολίτες, ζητά ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ):

«Με την εγκύκλιο «Οδηγίες για την Εποχική Γρίπη 2023-2024 – Αντιγριπικός Εμβολιασμός» η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας κ. Αγαπηδάκη, αποφάσισε να καταργήσει για την τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο τη διαδικασία της διενέργειας του αντιγριπικού εμβολιασμού χωρίς ιατρική συνταγή από το φαρμακοποιό, με ταυτόχρονη καταχώρηση στο Εθνικό μητρώο αντιγριπικού εμβολιασμού, όπως ακριβώς πραγματοποιήθηκε με επιτυχία την περασμένη χρονιά και υλοποιείται εδώ και χρόνια σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Μια διαδικασία που συντέλεσε καθοριστικά εν μέσω πανδημίας στην επίλυση των σοβαρών προβλημάτων προσβασιμότητας των πολιτών στην διενέργεια αντιγριπικού εμβολιασμού, χωρίς ταλαιπωρία, χωρίς ραντεβού, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση και είχε ως αποτέλεσμα να εμβολιαστούν εκατομμύρια Έλληνες πολίτες», αναφέρει ο ΠΦΣ, τα μέλη του οποίου διερωτώνται τι έχει αλλάξει και:

1ον) Aναστέλλεται ένα επιτυχημένο μέτρο πρόληψης χωρίς να συνυπολογισθεί, η ταλαιπωρία των πολιτών να μεταβούν σε κέντρα υγείας ή σε ιδιωτικά ιατρεία, η οικονομική τους επιβάρυνση, ο συνωστισμός και ο αυξημένος φόρτος εργασίας στις κρατικές δομές υγείας,

2ον) Τι θα γίνει με τους χιλιάδες πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας που θα ταλαιπωρηθούν για την δωρεάν συνταγογράφηση και τη διενέργεια των εμβολιασμών, ιδίως υπό το πρίσμα της ενδεχόμενης αύξησης των λοιμώξεων του αναπνευστικού στις εν λόγω περιοχές.

Δείτε την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας και ποιοι πρέπει να εμβολιαστούν: Αντιγριπικός εμβολιασμός 2023-2024: Σε ποιους το εμβόλιο χορηγείται δωρεάν με συνταγή (εγκύκλιος)

Φαρμακοποιοί: Είμαστε πάντα στο πλευρό της κοινωνίας και της Δημόσιας Υγείας

Ο Π.Φ.Σ. θυμίζει ότι οι Φαρμακοποιοί βρίσκονται πάντα στις επάλξεις για την στήριξη της Δημόσιας Υγείας και της κοινωνίας.«Όταν η Κυβέρνηση ζήτησε την στήριξη των φαρμακοποιών για την προαγωγή του αντιγριπικού εμβολιασμού στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου, εμείς συνεισφέραμε τα μέγιστα. Η προστασία της Δημόσιας Υγείας θα πρέπει να τίθεται πάντα σε  προτεραιότητα έναντι απαρχαιωμένων αντιλήψεων, που δημιουργούν προσκόμματα στην πρόσβαση των πολιτών στον αντιγριπικό εμβολιασμό», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

«Σε αυτή την κατεύθυνση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και ο ΟΟΣΑ έχουν επισημάνει και προτρέπουν στην ανάγκη ανάπτυξης υπηρεσιών εμβολιασμού εκ μέρους των φαρμακείων της κοινότητας, ως μια αποτελεσματική παρέμβαση στην πρόληψη της υγείας και προς όφελος των συστημάτων υγείας», καταλήγουν οι φαρμακοποιοί.