Φαρμακοποιοί και υπουργός Υγείας συζήτησαν πάλι τα ίδια ανοιχτά θέματα…

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ιδιοκτησιακό, ΜΥΣΥΦΑ και ώρες λειτουργίας των φαρμακείων τέθηκαν και πάλι επί τάπητος στην χθεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Ξανθού με το νέο προεδρείο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου. Και παρότι οι φαρμακοποιοί αναφέρονται σε "καλό κλίμα" και "κατανόηση", είναι σαφές ότι τους έχειν κουράσει να συζητούν εδώ και μια 7ετία τα βασικά...

Όπως ενημερώνουν από τον ΠΦΣ, «σε κλίμα κατανόησης από πλευράς υπουργού Υγείας πραγματοποιήθηκε η συνάντηση με  μέλη του  Διοικητικού  Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου με επικεφαλής τον πρόεδρο κ. Κυριάκο  Θεοδοσιάδη.

Στην συζήτηση που διήρκεσε  περίπου δύο ώρες, ετέθη καταρχάς το θέμα του ιδιοκτησιακού και οι εξελίξεις μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που καταργεί την  Υπουργική Απόφαση.

Ο Υπουργός παραδέχθηκε ότι η Απόφαση  αυτή επιβλήθηκε στην χώρα μας και δεν περπάτησε διότι δεν προσέλκυσε επενδυτές..

Από πλευράς ΠΦΣ προτάθηκε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα  το μοντέλο  της Γερμανίας όπου το 51% το κατέχει αποκλειστικά ο φαρμακοποιός.

Οι δυο πλευρές συμφώνησαν πως πρέπει να αναζητηθεί μια νέα λύση που θα είναι σύμφωνη με τα δεδομένα της σημερινής πραγματικότητας και του ευρωπαϊκού  δικαίου.

ο πρόεδρος του ΠΦΣ έθεσε και το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ και τόνισε ότι η ανώτατη νοσοκομειακή τιμή κατοχυρώνει τις κρατικές δομές  ως προς τις δαπάνες τους , αλλά από την άλλη πλευρά η ενδεικτική λιανική τιμή χωρίς την καθιέρωση  κανόνων στην χονδρική τιμή δημιουργεί ανισορροπίες  στην αγορά.

Ο υπουργός συμφώνησε ότι υπάρχει  πρόβλημα στην αναγραφόμενη ενδεικτική τιμή ενώ οι φαρμακοποιοί συμπλήρωσαν πώς  η απελευθέρωση των τιμών των ΜΥΣΥΦΑ, ουσιαστικά ζημιώνει τον φαρμακοποιό  χωρίς όφελος για τον πολίτη και με μοναδικό ωφελημένο την βιομηχανία .

Για το θέμα του ωραρίου ο υπουργός αναγνώρισε το πρόβλημα που υπάρχει στις διανυκτερεύσεις και την αναρχία που επικρατεί  και τόνισε πως πρέπει να  δούμε ένα νέο σύστημα ωραρίου το οποίο μέσα στα πλαίσια της απελευθέρωσης να δημιουργεί δυνατότητες εξορθολογισμού , τακτικότητας  και βελτίωσης της εξυπηρέτησης  του κοινού.

Ο υπουργός  ανέφερε  πως η σημερινή κατάσταση είναι εκτός του  κλίματος του νομοθέτη και έχει πάρει  διαστάσεις  μη ελέγξιμες

Για τις πληρωμές των Φαρμακων από τον ΕΟΠΥΥ η αντιπροσωπεία του ΠΦΣ  ζήτησε να διασφαλισθεί  η απόδοση τους εντός των συμβατικών  υποχρεώσεων , ενώ για τα αναλώσιμα διαπιστώθηκε ότι η εικόνα τείνει βελτιούμενη, με την Αττική όμως να συνεχίζει να έχει τα μεγαλύτερα προβλήματα

Στην συζήτηση  τέθηκε ακόμη το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με την  είσπραξη του πόρου 4./..  Επίσης  ζητήθηκε με αφορμή το νομοσχέδιο  Περί Ιατρικών Συλλόγων , να γίνουν θεσμικές παρεμβάσεις που να συντελέσουν στην εύρυθμη λειτουργία των Φαρμακευτικών Συλλόγων και του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου .

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ κ. Κυριάκος Θεοδοσιάδης μετά το πέρας της συνάντησης δήλωσε πως «Ο Υπουργός Υγείας έδειξε κατανόηση για τα προβλήματα το κλάδου μας. Ελπίζουμε η διάθεση αυτή να φανεί  και στην πράξη.  Οι συνθήκες άλλαξαν και τα μνημόνια αποδείχτηκαν καταστροφικά για την χώρα και τον κλάδο μας».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν