Φαρμακοποιοί για το ιδιοκτησιακό: Συμφέρον της κυβέρνησης να το επαναφέρει στην πρότερη κατάσταση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην Επιτροπή Αναφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταθέτει αύριο Τρίτη ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Κωνσταντίνος Λουράντος μετά την αναφορά που είχε υποβάλλει ο ΠΦΣ αλλά και ο Ευρωβουλευτής κ. Νίκος Χουντής, κατά των Υπουργικών Αποφάσεων που αφορούν την δυνατότητα ιδιοκτησίας φαρμακείων και από μη φαρμακοποιούς. Την ίδια ώρα, ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου και ειδικός γραμματέας του ΦΣΑ, Γιάννης Δαγρές, λέει στο Iatropedia ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και της σημερινής κυβέρνησης να επαναφέρει το ιδιοκτησιακό εκεί που ήταν...

Όπως είπε μιλώντας στο iatropedia o κ. Γιάννης Δαγρές, το μέτρο το έφερε η προηγούμενη κυβέρνηση και οι νυν το τηρούν εφόσον το βρήκαν ως μνημονιακή υποχρέωση, παρότι το «ελάφρυναν» λίγο βγάζοντας έξω από την εξειδίκευση του νόμου -για παράδειγμα- της Α.Ε.

«Το Ευρωπαϊκό Δίκαιο έχει αποφανθεί ότι η ιδιοκτησία και η διαχείριση φαρμακείου δεν μπορεί παρά να είναι αποκλειστική σε φαρμακοποιούς. Επίσης έχει αποφανθεί ότι ο υπάλληλος φαρμακοποιός δεν είναι το ίδιο με τον ανεξάρτητο, ιδιοκτήτη φαρμακοποιό και ότι ο κάθε φαρμακοποιός δεν μπορεί παρά να έχει στην ιδιοκτησία του ένα μόνο φαρμακείο», αναφέρει ο κ. Δαγρές και συνεχίζει:

«Όλα αυτά τα άλλαξε η προηγούμενη κυβέρνηση και τα συντηρεί η σημερινή παρόλο που οι περισσότερες χώρες τα τηρούν ευλαβικά. Υπάρχουν γαι παράδειγμα η Ουγγαρία, βαλτικές χώρες και η Ρωσία που είχαν κάνει στο παρελθόν το πείραμα που προσπαθούν να εφαρμόσουν τώρα στην Ελλάδα με την απελευθέρωση του ιδιοκτησιακού, αλλά αντιλήφθηκαν ότι ήταν ζημιογόνο και λανθασμένο και το καταργούν επαναφέροντας την προτέρα κατάσταση. Η Ελλάδα φυσικά μόνο ζημιά θα πάθει προσπαθώντας να εφαρμόσει αυτά που απέτυχαν αλλού. Μένει πίσω στο τραίνο των εξελίξεων».

Και καταλήγει ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ: «Η σημερινή κυβέρνηση έχει κάθε συμφέρον να αναθεωρήσει το ισχύον στρεβλό καθεστώς ιδιοκτησίας και να επαναφέρει το προηγούμενο που σιγά- σιγά επανέρχεται στην Ευρώπη.

Αύριο, η προσπάθεια της ελληνικής αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΠΦΣ, Κ. Λουράντο θα επικεντρωθεί στην ενημέρωση όλων των Ευρωβουλευτών για την αναγκαιότητα της διατήρησης της αποκλειστικής ιδιοκτησίας και λειτουργίας φαρμακείων από φαρμακοποιούς , που θωρακίζει από τους κινδύνους της σύγκρουσης συμφερόντων που μπορεί να προκύψουν σε περίπτωση κάθετης ολοκλήρωσης του φαρμακευτικού τομέα.

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ θα αναφερθεί στις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19ης Μαΐου 2009 στις συνεκδικαζόμενες υποθέσεις (C 171/07 και C 172/07, καθώς και για την υπόθεση C 531/06) σύμφωνα με τις οποίες: «Εναπόκειται στα κράτη μέλη να καθορίζουν το επίπεδο προστασίας της δημόσιας υγείας που προτίθενται να παρέχουν, και τον τρόπο επίτευξης του επιπέδου αυτού».

Ο κ. Λουράντος θα επισημάνει πως σε αρκετές χώρες της Ευρώπης όπως η Αυστρία, η Κύπρος, η Δανία, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, Σλοβενία και η Εσθονία από το 2020, ιδιοκτήτες φαρμακείων είναι αποκλειστικά φαρμακοποιοί.

Ένα άλλο σημείο το οποίο θα τονίσει η ελληνική πλευρά είναι η απάντηση της Επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς κυρίας Bieńkowska (μετά από ερώτηση του Έλληνα ευρωβουλευτή κ. Χουντή) στην οποία επισημαίνεται ότι οι ελληνικές Αρχές πρότειναν να καταργηθεί η διάταξη που προβλέπει ότι η ιδιοκτησία ενός φαρμακείου θα πρέπει να περιορίζεται μόνο στους φαρμακοποιούς.

Στην ελληνική αντιπροσωπεία μετέχουν επίσης ο γεν. γραμματέας, Ιωάννης Μακρυγιάννης και ο νομικός σύμβουλος Ηλίας Δημητρέλλος. Η παρέμβαση του προέδρου του ΠΦΣ θα μεταδοθεί ζωντανά από το site του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου (www.pfs.gr).