Φαρμακοποιοί σε απεργία διαρκείας γιατροί και νοσηλευτές σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας

  • Iatropedia
Αδιέξοδη πολιτική εφαρμόζεται στην Αριστοτέλους αλλά και... αδιέξοδος καθίσταται για ένα διήμερο και ο ίδιος ο δρόμος καθώς σήμερα, Δευτέρα, έξω από το υπουργείο Υγείας θα διαμαρτύρονται και πάλι οι φαρμακοποιοί, ενώ αύριο, Τρίτη, την "σκυτάλη" θα πάρουν γιατροί και νοσηλευτές που διαμαρτύρονται για τους επικουρικούς και τους νοσηλευτές του ΚΕΕΛΠΝΟ που αποχωρούν... Οι φαρμακοποιοί ξεκινούν από σήμερα απεργιακές κινητοποιήσεις με 24ωρο, επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα, γεγονός που σημαίνει ότι σύντομα θα ζήσουμε εικόνες 2012, οπότε οι ουρές έξω από τα εφημερεύοντα φαρμακεία ήταν μεγάλες, όσο και η ταλαιπωρία των πολιτών.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δεν φαίνονται πολύ καλά τα πράγματα στην Υγεία, καθώς το σύστημα έχει φτάσει στα όριά του εδώ και καιρό και οι ανατροπές σε όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η κυβέρνηση αυτή, χωρίς να μπορεί να τα τηρήσει, δίνουν και παίρνουν…

Μετά τους φαρμακοποιούς, που αποφάσισαν κινητοποιήσεις διαμαρτυρόμενοι για το ιδιοκτησιακό (που περνά το πλειοψηφικό κομμάτι σε μη φαρμακοποιούς) και προσπαθώντας να αναστρέψουν την κατάσταση υπέρ τους με την Υπουργική Απόφαση, η οποία αναμένεται να εξειδικεύσει τις διατάξεις του μνημονιακού νομοσχεδίου, οι νοσοκομειακοί γιατροί έχουν αδιαμφισβήτητα… σειρά!

Την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι οι γιατροί και νοσηλευτές από το ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» θα πραγματοποιήσουν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας, ζητώντας να παραμείνουν οι επικουρικοί γιατροί και οι συμβασιούχοι νοσηλευτές με μόνιμη σχέση εργασίας, αντί να απολύονται, επειδή λήγουν οι συμβάσεις τους και να ψάχνει το υπουργείο νέους να αναπληρώσουν το κενό τους.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά:

«Στο νοσοκομείο μας εργάζονται 55 συμβασιούχοι συνάδελφοι, όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, νοσηλευτές, διοικητικοί, παραϊατρικό προσωπικό) στις παραπάνω κατηγορίες. Το αμέσως επόμενο διάστημα – δηλ. από τον τρέχοντα μήνα έως και 31 Δεκεμβρίου – λήγουν οι συμβάσεις τους! Δηλαδή, απολύονται! Τονίζουμε για πολλοστή φορά ότι καλύπτουν ζωτικές ανάγκες του νοσοκομείου.

Η έλλειψη μόνιμου προσωπικού έχει πλέον πάρει τέτοιες διαστάσεις που με την αποχώρηση μικρού αριθμού συμβασιούχων κλείνουν κρεβάτια, κλείνουν τμήματα! Τραγικό παράδειγμα το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του μεγαλύτερου νοσοκομείου (με άνω των 1.500 προσερχομένων σε κάθε Γενική Εφημερία και δεκάδων χιλιάδων ακόμη καθημερινά) που στηρίζεται σχεδόν αποκλειστικά σε πέντε επικουρικούς γιατρούς…

Αντίστοιχη κατάσταση φυσικά υπάρχει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας με το συνολικό αριθμό αυτής της κατηγορίας (επικουρικούς, ΚΕΕΛΠΝΟ κ.λπ) να προσεγγίζει τους 1.000!! Επισημαίνουμε ακόμη ότι μέχρι το τέλος του έτους θα συνταξιοδοτηθούν αρκετές δεκάδες μόνιμου προσωπικού στον Ευαγγελισμό και 2 – 3.000 πανελλαδικά.

Την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε μεγάλη σύσκεψη των συναδέλφων συμβασιούχων στον Ευαγγελισμό έπειτα από πρωτοβουλία του ΔΣ του Σωματείου μας.

Κοινό συμπέρασμα από τη συζήτηση ήταν ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει οξύτατο πρόβλημα στη λειτουργία του Νοσοκομείου και δεκάδες εργαζόμενοι θα απολυθούν.

Το πρώτο ομόφωνο αίτημα είναι ΝΑ ΜΗΝ ΑΠΟΛΥΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ αλλά και να μην υποχρεωθεί κανένας συνάδελφος να δουλέψει με το επαίσχυντο μπλοκάκι.

Υπήρξαν προτάσεις όπως πχ να γίνει ανανέωση όλων των συμβάσεων μέχρι να τοποθετηθούν στη θέση τους μόνιμοι συνάδελφοι.

Πότε όμως θα προκηρυχθούν & θα καλυφθούν τα χιλιάδες κενά σε μόνιμο προσωπικό;; (πάνω από 1.000 υπολογίζονται μόνο για τον Ευαγγελισμό). Γι’ αυτό και πάγια θέση του Σωματείου μας είναι να μονιμοποιηθούν ΟΛΟΙ, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, άλλωστε με συγκεκριμένα τυπικά προσόντα έχουν προσληφθεί και ασκούν επάξια τα καθήκοντά τους τόσα χρόνια πλάι στους μόνιμους!

· Αμέσως μετά τη σύσκεψη (16/10) πραγματοποιήθηκε παράσταση στη Διοίκηση που διατύπωσε εγγράφως (προς Υ.ΠΕ & Υπουργείο) την αναγκαιότητα για άμεση ανανέωση των συμβάσεων των επικουρικών λόγω της κρισιμότητας των πόστων που καλύπτουν.

· Επιπλέον, αποφασίστηκε να γίνει κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Τρίτη 3 Νοέμβρη στις 2 το μεσημέρι».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν