Φαρμακεία ΕΟΠΥΥ: Δείτε ποιες αλλαγές ανακοίνωσε ο οργανισμός μετά το θόρυβο για την ταλαιπωρία των ασφαλισμένων

  • Γιάννα Σουλάκη
φαρμακεία ΕΟΠΥΥ
Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε για την πολύωρη ταλαιπωρία των χρονίως πασχόντων στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός αναγκάστηκε να προχωρήσει σε ανακουφιστικά μέτρα.

Σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου του Οργανισμού στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι παρεμβάσεις για την ενίσχυση της λειτουργίας και τη βελτίωση των υπηρεσιών από τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, τα οποία εξυπηρετούν ασθενείς με σοβαρές παθήσεις για την προμήθεια φαρμάκων υψηλού κόστους περιλαμβάνουν:

  • Ενεργοποίηση συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού
  • μεταστέγαση φαρμακείων που δεν διαθέτουν την υποδομή για την εξυπηρέτηση μεγάλου αριθμού πολιτών
  • λειτουργία φαρμακείων σε επίπεδο πρωτεύουσας νομών
  • λειτουργία της νέας δομής με την αποστολή φαρμάκων κατ’οίκον

Σύμφωνα με τον κ. Πλαγιανάκο:  «Στόχος του ΕΟΠΥΥ είναι η ελαχιστοποίηση της ταλαιπωρίας των ασφαλισμένων. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούμε ενέργειες για την απρόσκοπτη λειτουργία των φαρμακείων του Οργανισμού. Ήδη έχει αποφασιστεί από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και προωθείται η μεταφορά-επέκταση σε καλύτερο χώρο σε τρία φαρμακεία της Αττικής, και συγκεκριμένα της Ομόνοιας, του Γκύζη και της Καλλιθέας».

«Παράλληλα», προσθέτει, «αναμένεται άμεσα η ενεργοποίηση του συστήματος προγραμματισμένων ραντεβού, ώστε να μηδενιστεί η αναμονή των δικαιούχων. Κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίσουν οι ασφαλισμένοι να μην πληρώνουν ούτε ένα ευρώ για τα φάρμακά που χορηγούνται από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ».

Τι κατήγγειλαν οι ασθενείς για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, στο Iatropedia.gr

Πρόσφατα το Iatropedia.gr ανέδειξε σε ρεπορτάζ του τις καταγγελίες των ασθενών από Συλλόγους όλης της χώρας, οι οποίοι περιέγραψαν την Οδύσσεια που περνούν στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ για να προμηθευτούν τα σωτήρια φάρμακα υψηλού κόστους, που είναι απαραίτητα για να αντιμετωπίσουν τις σοβαρές και σε κάποιες περιπτώσεις ανίατες ασθένειες, από τις οποίες πάσχουν.

Η πολυδιαφημισμένη εφαρμογή του προγράμματος της “κατ’ οίκον παράδοσης φαρμάκων” που θα πρόσφερε σημαντική βοήθεια και διέξοδο στους ασθενείς βαδίζει με … πιλοτικούς ρυθμούς χελώνας, ενώ την ίδια στιγμή καρκινοπαθείς και ανοσοκατεσταλμένοι ρισκάρουν ακόμα και τη ζωή τους, όπως μας είπαν, για να συνωστίζονται στις ουρές, εκτεθειμένοι σε ιούς και λοιμώξεις.

Δείτε το ρεπορταζ: “Οδύσσεια στα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ”: Οι ασθενείς περιγράφουν τις εμπειρίες τους

Να ΜΗΝ Κλείσουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ

Την αγωνία τους για την έκρυθμη κατάσταση που επικρατεί στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ εξέφρασαν, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Νεφροπαθών, αλλά και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία Ε.Σ.Α.με.Α. “Να μην περάσουν τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ στα χέρια ιδιωτών”, δήλωσαν και κάλεσαν το Υπουργείο Υγείας να λάβει μέτρα ενίσχυσης.

“Επανέρχονται στην επικαιρότητα οι “φωνές” για το κλείσιμο των φαρμακείων, με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα στο φαρμακείο της Τούμπας Θεσσαλονίκης. Βάζοντας μπροστά ασθενείς και την αγωνία τους για την άμεση πρόσβαση σε φάρμακα υψηλού κόστους, αυξάνεται για ακόμη φορά η πίεση που ασκούν σε τακτά χρονικά διαστήματα ιδιωτικά συμφέροντα, για την μεταφορά των φαρμάκων υψηλού κόστους από την διαχείριση του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες που βλέπουν μεγάλα κέρδη ή ολιγοπωλιακή διακίνηση των φαρμάκων στην Ελλάδα”, ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συνδέσμου Νεφροπαθών.

Διαβάστε επίσης:  Κραυγή αγωνίας από τους ασθενείς για τα Φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ: “Παρά τα προβλήματα ΔΕΝ πρέπει να κλείσουν”

Παράλληλα η ΕΣΑμεΑ καταλόγισε διγλωσσία από την πλευρά της Ν.Δ.,  την οποία κάλεσαν να λάβει θέση:

“Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει στα γραφεία της ΕΣΑμεΑ στην Ηλιούπολη στις 10 Δεκεμβρίου 2018, είχε απαντήσει σε ερώτημα που του είχε τεθεί για τη λειτουργία των Φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, ότι, όχι μόνο θα διατηρηθούν, αλλά θα ενισχυθούν, για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασθενών. Η προαναφερόμενη δήλωση του κ. Μητσοτάκη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δήλωση του κ. Οικονόμου και ως εκ τούτου ζητάμε μία ξεκάθαρη απάντηση για την λειτουργία των συγκεκριμένων Φαρμακείων”, αναφέρει η Εθνική Συνομοσπονδία των Αναπήρων.