Φαρμακαποθηκάριοι: 140 – 150 φάρμακα σε απαγόρευση, καταγράφουν υπερεπάρκεια – Επιστολή στον Μ. Χρυσοχοΐδη

  • Γιάννα Σουλάκη
φάρμακα
Έκκληση απευθύνουν οι Φαρμακαποθηκάριοι προς τον υπουργό Υγείας, να σταματήσει την “παράλογη”, όπως λένε, απαγόρευση εξαγωγών σε δεκάδες σκευάσματα που όχι μόνο δεν έχουν έλλειψη, αλλά αντίθετα εμφανίζουν υπερεπάρκεια αποθεμάτων στην ελληνική αγορά.

Με ανοιχτή επιστολή προς τον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φαρμακαποθηκαρίων (ΠΣΦ) κάνει έκκληση να μην κάνει το “ολέθριο σφάλμα” να επιμείνει στην απαγόρευση εξαγωγών σε δεκάδες σκευάσματα τα οποία δεν παρουσιάζουν πραγματική έλλειψη, όπως λένε.

Η συνέχιση επί σειρά ετών “ατεκμηρίωτων αποφάσεων” για την απαγόρευση των παράλληλων εξαγωγών, που βαίνουν “επιθετικά μειούμενες” την τελευταία διετία, “απειλεί χιλιάδες θέσεις εργασίας”, αλλά στην πραγματικότητα “αναίτια και χωρίς κανένα όφελος για τους Έλληνες πολίτες”, όπως υποστηρίζουν οι Φαρμακαποθηκάριοι.

Μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Φαρμακαποθηκαρίων, Θεόδωρος Σκυλακάκης, υποστηρίζει πως σήμερα περίπου 140 με 150 φάρμακα βρίσκονται σε αδικαιολόγητη απαγόρευση.

Συγκεκριμένα, 54 φάρμακα που είναι σε απαγόρευση καλύπτονται πλήρως στην ελληνική αγορά από γενόσημα, ενώ επιπλέον 85 με 90 κωδικοί σκευασμάτων -ασχέτως από το εάν έχουν ή δεν έχουν γενόσημα- βρίσκονται όχι απλώς σε επάρκεια, αλλά σε “ασύλληπτη υπερεπάρκεια”, σημειώνει με έμφαση ο πρόεδρος του ΠΣΦ:

“Σε 54 φάρμακα σε απαγόρευση, όπως είναι π.χ. εισπνεόμενα, ή φάρμακα που περιέχουν τη δραστική ουσία πρεγκαμπαλίνη για τον χρόνιο πόνο, υπάρχει επάρκεια γενοσήμων, από μεγάλες ελληνικές εταιρείες. Άρα δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος δημόσιας υγείας. Ενώ σε επιπλέον 85 με 90 σκευάσματα (μεταξύ αυτών καρδιολογικά, αντιπηκτικά και ψυχοφάρμακα) υπάρχει μεγάλη επάρκεια”, σημειώνει ο κ. Σκυλακάκης και προσθέτει πώς κανείς δεν αρνείται, ωστόσο, ότι υπάρχουν και πραγματικές ελλείψεις:

“Σε κάθε κατηγορία υπάρχουν προϊόντα που είναι όντως σε έλλειψη κι εμείς δεν πρόκειται ποτέ να πούμε να σταματήσει γι’ αυτά τα φάρμακα η απαγόρευση, ποτέ! Δεν έχει σημασία εάν για την έλλειψή τους φταίει η εταιρεία που τα παράγει. Εφόσον δεν εισάγονται αρκετές ποσότητες, το πρώτο που πρέπει να κάνεις είναι φυσικά «απαγόρευση των εξαγωγών» και μετά να “τιμωρήσεις” βεβαίως αυτόν που δεν εισάγει αρκετές ποσότητες. Το δεύτερο βήμα”, τονίζει.

Οι φαρμακαποθηκάριοι υποστηρίζουν πως εάν συνεχιστεί η απαγόρευση θα υπάρξει “ντόμινο αρνητικών εξελίξεων”, που μπορεί να οδηγήσει έναν ολόκληρο κλάδο σε “λουκέτα”.

Φαρμακαποθηκάριοι: Η ανοιχτή επιστολή στον Μ. Χρυσοχοΐδη

Εκπρόσωποι του κλάδου των Φαρμακαποθηκαρίων συναντήθηκαν την περασμένη Πέμπτη (19/10) με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας και έθεσαν στον υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη το θέμα της παρατεταμένης απαγόρευσης των εξαγωγών.

Σήμερα επανέρχονται με επιστολή τους για να εξηγήσουν πως η απαγόρευση εξαγωγών επιβλήθηκε στις 27/7 χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας απολύτως έλεγχος επάρκειας από τον Ε.Ο.Φ, “βασιζόμενη σε μία ατεκμηρίωτη δήθεν καταγγελία συνδικαλιστικού φορέα”, δηλαδή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ).

Προσθέτουν δε πως στην ίδια απόφαση συμπεριλαμβάνονται και 25 εμβόλια των οποίων η … προσωρινή απαγόρευση εξαγωγής διαρκεί εννέα συναπτά έτη.

Οι Φαρμακαποθηκάριοι στην επιστολή τους εξηγούν πως το σκεπτικό του ΕΟΦ για την ανανέωση της απαγόρευσης των εμβολίων είναι έωλο:

“Απερίφραστα δηλώνει ότι δεν υφίσταται έλλειψη σε αυτά αλλά … ίσως και να προκύψει κάποτε στο μέλλον”.

Ο Θεόδωρος Σκυλακάκης σχολιάζει σχετικά στο iatropedia.gr:

“Δηλαδή είναι σαν να σου πάρουν τις πινακίδες επειδή πάρκαρες παράνομα και όταν είναι να σου τις ξαναδώσουν μετά από 2 μήνες, να σου πουν “θα ξαναπαρκάρεις παράνομα δεν σου δίνω τις πινακίδες”, τονίζει ο πρόεδρος του ΠΣΦ.

Ως προς το επιχείρημα του Υπουργείου Υγείας ότι εάν αρθεί η απαγόρευση των εξαγωγών, τα σκευάσματα που σήμερα πλεονάζουν θα εξαφανιστούν ξανά, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει:

“Εμείς εδώ και 4 εβδομάδες κάθε εβδομάδα δηλώνουμε αποθέματα στον ΕΟΦ. Άρα στο υπουργείο θα βλέπουν κάθε εβδομάδα τι απόθεμα έχει μείνει στην εσωτερική αγορά. Άρα μπορεί κάλλιστα το υπουργείο να επέμβει έγκαιρα και να ξαναβγάλει απαγόρευση”.

Αντίθετη η Κομισιόν

Στην ίδια ανοιχτή επιστολή, οι Φαρμακαποθηκάριοι “φωτίζουν” και μια ακόμη πλευρά.

Υπάρχει, όπως λένε, “αντίθεση της ΕΕ στα αναιτιολόγητα, άδικα, παράνομα και προληπτικού χαρακτήρα μέτρα, όπως η εν λόγω απόφαση απαγόρευσης, η οποία έχει εκφραστεί αρχικά με επιστολή της Επιτρόπου Υγείας στον προκάτοχό σας και εσχάτως ενισχύθηκε με νέα επιστολή (δύο επιτρόπων αυτή τη φορά) οι οποίοι ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισαν την απόφαση ως ανυπόστατη για την ΕΕ και εξ αυτού τού λόγου, νομικά μη δεσμευτική για τις Ελληνικές Φαρμακαποθήκες”.

Τέλος σημειώνουν τα μέλη του ΠΣΦ, πως οι φαρμακαποθήκες αποτελούν το βασικό πιστωτή του ΕΟΠΥΥ κι ότι αυτό επιτυγχάνεται χάρη στη ρευστότητα που τους παρείχαν και οι νόμιμες παράλληλες εξαγωγές, “οι οποίες όμως βαίνουν επιθετικά μειούμενες την τελευταία διετία λόγω των ατεκμηρίωτων αποφάσεων απαγόρευσης τους”.