Φάρμακα με …καθυστέρηση! Μπλόκαρε το νομοσχέδιο. Τι θα ζητήσει η τρόικα

  • Iatropedia
Με καθυστέρηση κάποιων εβδομάδων θα δημοσιοποιηθεί τελικώς το νομοσχέδιο που αλλάζει τη φαρμακευτική πολιτική και θα δώσει προβάδισμα στα γενόσημα. Τι δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Το περιβόητο σχέδιο νόμου που θα αλλάξει τη φαρμακευτική πολιτική και θα δώσει προβάδισμα στα γενόσημα, όπως φαίνεται σκοντάφτει. Όπως παραδέχτηκε κατά τα διάρκεια του 12ου Συνεδρίου Healthworld,ο ίδιος ο υπουργός Υγείας το σχέδιο νόμου θα είναι έτοιμο σε μερικές εβδομάδες. Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι θα ήταν έτοιμο εδώ και μέρες.

Πληροφορίες του iatropedia.gr αναφέρουν ότι το σχέδιο νόμου έρχεται με καθυστέρηση καθώς υπάρχουν προβληματισμοί αλλά και πιέσεις για το ποσοστό μείωσης στις τιμές των γενοσήμων φαρμάκων.

Τα πρόσφατα στοιχεία που δείχνουν συγκριτικά με το εξωτερικό (Σουηδία) ότι τα ίδια φάρμακα με την ίδια δραστική ουσία πωλούνται ακόμη και κατά 880% πιο ακριβά στην Ελλάδα, φαίνεται πως ανέτρεψε το τοπίο των ισορροπιών. Βέβαια όλα θα κριθούν στο παραπέντε και στις συζητήσεις με την τρόικα.

Εκτός αυτού όμως το υπουργείο Υγείας προωθεί πλαφόν στη συνταγογράφηση νέων φαρμάκων. Ειδικότερα όπως είπε ο κ.Γεωργιάδης σχεδιάζεται να μπει πλαφόν στον αριθμό των νέων φαρμάκων που συνταγογραφούνται βάσει του εύρους της χρήσης τους σε άλλες χώρες της ΕΕ. Στο πεδίο των γενοσήμων, στόχος των νομοθετικών πρωτοβουλιών θα είναι η αύξηση του όγκου και μείωση του κόστους.

Πάντως όλα θα κριθούν στις συναντήσεις με την τρόικα τόσο με τα τεχνικά κλιμάκια με τα οποία θα συναντηθεί σήμερα η ηγεσία του υπουργείου, όσο και με τους επικεφαλής, που θα γίνει τη Δευτέρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νοσοκομειακοί γιατροί: Έρχεται υγειονομική γενοκτονία! Σοκ από τα στοιχεία για τους ανασφάλιστους

Άδωνις: «Κανείς δεν ξέρει πόσοι είναι οι ανασφάλιστοι»!

Ιδιωτικές κλινικές: Πτωχεύουμε! Στο ΣτΕ για τις υποχρεωτικές εκπτώσεις

Αλλάζει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ: Νέο φορέα ανακοίνωσε ο Άδωνις!