Ευρωβαρόμετρο: Πρωτιά της Ελλάδας στο «φακελάκι»

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Τέσσερις στους πέντε πολίτες θεωρούν επιβεβλημένο το "φακελάκι" στο χώρο της Υγείας αλλά και σε άλλες δημόσιες υπηρεσίες. Αυτό δείχνει η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου.

 

Από τις απαντήσεις των πολιτών που ερωτήθησαν, φαίνεται η χώρα μας φιγουράρει στην κορυφή της λίστας με τις χώρες όπου η δωροδοκία καλά κρατεί! Μάλιστα το 96% των πολιτών δηλώνει ότι είναι διαδεδομένη στο σύνολο της χώρας. Ακολουθούν η Ισπανία, η Κύπρος και η Κροατία με 94%, η Λιθουανία (93%), η Πορτογαλία (92%), η Πολωνία (58%), η Αγγλία (55%) και η Γερμανία (51%).

Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία (21%) και η Δανία (22%), ενώ στο μέσο του πίνακα βρίσκονται η Σουηδία (37%), το Λουξεμβούργο (40%) και η Ολλανδία (44%).

Πρωτιά

Η Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση σε διαφθορά στον χώρο της Υγείας, με το 81% να δηλώνουν ότι το «φακελάκι» είναι συνηθισμένο. Το 46% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα λένε ότι η η κατάσταση αυτή επηρεάζει την καθημερινότητά τους και το 40% πιστεύει ότι τα κρούσματα διαφθοράς έχουν αυξηθεί!

Πολιτικά κόμματα και Εφορίες

Όπως επισημαίνουν, πίσω από την Υγεία βρίσκονται σε διαφθορά τα πολιτικά κόμματα και Εφορίες (68%), καθώς και ελεγκτές Οργανισμών (61%). Μάλιστα το 90% δηλώνει ότι υπάρχει στενή σχέση επιχειρήσεων και πολιτικής.

Η έρευνα εξάλλου δείχνει ότι  όσοι έχουν χαμηλό επίπεδο εκπαίδευσης, είναι πιο πιθανό να πιστεύουν πως η διαφθορά είναι ένα διαδεδομένο φαινόμενο. Το ίδιο συμβαίνει με όσους αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους (77% έως 88%) σε σύγκριση με όσους τα καταφέρνουν καλύτερα (63%).