Ευαγγελισμός: 25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης

  • Ρούλα Τσουλέα
σεμινάριο
Θα δοθεί έμφαση στις νεότερες θεραπευτικές εξελίξεις σε όλα τα πεδία της Ιατρικής, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην ανοσοθεραπεία με CART-λεμφοκύτταρα, στις νεότερες καρδιοχειρουργικές προσεγγίσεις και σε θέματα που αφορούν όλες τις ειδικότητες.

Το 25ο Ετήσιο Σεμινάριο Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης διοργανώνει 17-21 Φεβρουαρίου 2020 η Ένωση Επιστημονικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΕΕΠΝΕ). Στόχος του σεμιναρίου είναι να αποτυπώσει τις εξελίξεις των τελευταίων ετών στην Ιατρική και να αναδείξει το πολύπλευρο έργο που επιτελείται στο νοσοκομείο.

Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στο Αμφιθέατρο «Δώμα» του Ευαγγελισμού. Είναι πολυθεματικό και απευθύνεται σε γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, νοσηλευτές, τεχνολόγους, βιολόγους και γενικά σε όλους του Επαγγελματίες Υγείας. Απευθύνεται επίσης σε προπτυχιακούς-μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Στο πρόγραμμα συμπεριλαμβάνονται διαλέξεις διακεκριμένων επιστημόνων, διατμηματικά, διεπιστημονικά και διανοσοκομειακά εκπαιδευτικά συμπόσια, επιστημονικές αντιπαραθέσεις και διαδραστικές συνεδρίες.

Μεταξύ άλλων θα παρουσιασθεί η πρώτη περίπτωση ασθενούς με οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία, ο οποίος υποβλήθηκε σε ανοσοθεραπεία με CART-λεμφοκύτταρα. Η θεραπεία αυτή εγκρίθηκε προσφάτως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για χρήση παιδιά και νεαρούς ενήλικες με υποτροπιάζουσα ή ανθεκτική ΟΛΛ. Έχει επίσης εγκριθεί για ασθενείς με διάχυτο λέμφωμα από Β-μεγάλα κύτταρα, έπειτα από αποτυχία σε δύο προηγούμενες γραμμές θεραπείας.

Το θέμα της θεραπείας με CART-λεμφοκύτταρα θα συζητηθεί διεξοδικά σε δύο συνεδρίες από ειδικούς Αιματολόγους και γιατρούς της ΜΕΘ.

Η αντιμετώπιση της στεφανιαίας νόσου

Τα νεότερα δεδομένα που ενισχύουν τη θέση της χειρουργικής έναντι της επεμβατικής αντιμετώπισης στη στεφανιαία νόσο του στελέχους επίσης θα απασχολήσουν τις εργασίες του σεμιναρίου. Οι νεότερης γενιάς χειρουργικές βαλβίδες παραμένουν η θεραπεία εκλογής στις δομικές παθήσεις των βαλβίδων της καρδιάς, παρά τον ενθουσιασμό για τις διακαθετηριακές. Η τεχνολογία προσφέρει καινούργιες εμφυτεύσιμες συσκευές-μινιατούρες για την αντιμετώπιση της σοβαρής καρδιακής ανεπάρκειας. Η υβριδική θεραπεία των παθήσεων της αορτής και η χειρουργική θεραπεία των όγκων του νεφρού με επέκταση στις καρδιακές κοιλότητες, πραγματοποιούνται για την Ελλάδα σχεδόν αποκλειστικά στον Ευαγγελισμό. Το γεγονός αυτό τον καθιστά Εκπαιδευτικό Κέντρο.

Άλλα θέματα που θα συζητηθούν στο σεμινάριο είναι οι νέες φαρμακευτικές θεραπείες για δύσκολα νοσήματα, οι νέες χειρουργικές προσεγγίσεις με ιδιαίτερη αναφορά στις λαπαροσκοπικές επεμβάσεις και τη Ρομποτική Χειρουργική, καθώς και οι ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις. Τα σπάνια νοσήματα, η αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και προβλήματα που αντιμετωπίζει το υγειονομικό προσωπικό κατά την άσκηση των καθηκόντων του επίσης θα απασχολήσουν τις εργασίες του σεμιναρίου.

Συμπόσια και εργασίες

Επιπλέον, ο Νοσηλευτικός Τομέας του Ευαγγελισμού θα πραγματοποιήσει εκπαιδευτικά συμπόσια στα οποία θα συζητηθούν θέματα όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, οι εξελίξεις στις μεταμοσχεύσεις οργάνων και το σύνδρομο μετά τη ΜΕΘ.

Θα παρουσιαστούν επίσης 46 εργασίες οι οποίες έχουν εκπονηθεί στον Ευαγγελισμό. Οι εργασίες αυτές αποτυπώνουν την εμπειρία και τα επιτεύγματα των ιατρών όλων των ειδικοτήτων. Οι 16 από τις εργασίες θα παρουσιασθούν ως προφορικές ανακοινώσεις.

Στη διάρκεια του σεμιναρίου θα γίνεται επίσης ενημέρωση για τη δωρεά αιμοποιητικών κυττάρων/μυελού των οστών. Οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν επίσης τη δυνατότητα να δώσουν επιτόπου αίμα και να εγγράφονται στη Δεξαμενή Εθελοντών του νοσοκομείου.

Εγγραφή και μοριοδότηση

Το σεμινάριο μπορούν να παρακολουθήσουν δωρεάν τα μέλη της ΕΕΠΝΕ και οι φοιτητές. Για τους ειδικευόμενους ιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τεχνολόγους και το λοιπό προσωπικό η εγγραφή ανέρχεται σε 5 ευρώ. Για τους λοιπούς ιατρούς, τους βιολόγους, χημικούς, διατροφολόγους, φυσικοθεραπευτές και φυσικούς η εγγραφή κοστίζει 10 ευρώ.

Το σεμινάριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Εταιρείας Αθηνών. Έχει επίσης μοριοδοτηθεί με 30 μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης (CME-CPD credits), από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Οι σύνεδροι δικαιούνται πιστοποιητικό παρακολούθησης με μόρια εφόσον συμπληρώσουν το 60% των συνολικών ωρών του Επιστημονικού Προγράμματος του σεμιναρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Ετήσιου Σεμιναρίου. Μπορούν επίσης να κατεβάσουν δωρεάν στο κινητό τους μέσω GooglePlay ή AppStore την εφαρμογή CongressApp, που δημιουργήθηκε ειδικά για το συνέδριο.

Η εγγραφή γίνεται στη Γραμματεία του σεμιναρίου κατά τη διάρκεια των εργασιών του.