Αισθητήρας καθοδηγεί τυφλά ποντίκια σε λαβύρινθο!

  • Iatropedia
Ιάπωνες ερευνητές ανέπτυξαν μια συσκευή που λειτουργεί ως «ηλεκτρονική πυξίδα» η οποία συνδεδεμένη με τον εγκέφαλο τυφλών ποντικιών επέτρεψε στα ζώα να κινούνται μέσα σε λαβύρινθο σχεδόν σαν να ήταν φυσιολογικά.

Η τεχνική που ενσωματώνει ο αισθητήρας που δημιούργησαν οι Γιούτζι Ικεγκάγια και Χιροάκι Νοριμότο από το Πανεπιστήμιο του Τόκυο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την υποβοήθηση της «πλοήγησης» στον χώρο ατόμων που στερούνται όρασης. Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Current Biology, η απώλεια όρασης δεν στερεί μόνο την ικανότητα ενός ατόμου να βλέπει αλλά παρεμβαίνει και στην χωρική συνειδητοποίηση ή την «αλλοκεντρική» του αίσθηση, δηλαδή την δυνατότητα του ατόμου να αντιλαμβάνεται την θέση του στο περιβάλλον όπου κινείται.

Θέλοντας να διαπιστώσουν κατά πόσο μπορούσε να αποκατασταθεί η αλλοκεντρική αίσθηση τυφλών ποντικιών δια της διέγερσης του οπτικού φλοιού του εγκεφάλου τους, τους εμφύτευσαν έναν αισθητήρα μικρού βάρους με μια ψηφιακή πυξίδα όπως έχουν τα smartphones. Με την εμφύτευσή της στον οπτικό φλοιό, η συσκευή ανίχνευε τις κινήσεις του κεφαλιού και δημιουργούσε μια ηλεκτρική διέγερση ή «γεωμαγνητικό σήμα» που πληροφορούσε τα ζώα προς ποια κατεύθυνση κινούντο.

Μετά από 2-3 ημέρες εκπαίδευσης στον λαβύρινθο, τα ποντίκια έμαθαν να χρησιμοποιούν το γεωμαγνητικό σήμα της συσκευής για να αναγνωρίζουν την θέση τους, κινούμενα σε διάφορα μοντέλα λαβύρινθου σχεδόν όπως τα ζώα με φυσιολογική όραση. Βάσει της αποδειχθείσας ικανότητας του εγκεφάλου των θηλαστικών να μαθαίνει και να προσαρμόζεται σε νέες πληροφορίες ακόμη και μετά την ενηλικίωση, οι Ιάπωνες ερευνητές πιστεύουν ότι η τεχνική είναι εφαρμόσιμη σε ανθρώπους.

Γεωμαγνητικοί αισθητήρες σε μπαστούνια τυφλών θα τους βοηθούσαν να κινούνται στον περιβάλλοντα χώρο ενώ μια συσκευή παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιήθηκε στην έρευνά τους θα είχε αποτέλεσμα στην αποκατάσταση της αλλοκεντρικής αίσθησης στα άτομα με απώλεια όρασης, εντοπίζοντας ακόμη και υπέρηχους ή υπεριώδη ακτινοβολία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 39 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο στερούνται όρασης, εκ των οποίων το 82% είναι άνω των 50 ετών.

Αλέξανδρος Θεολόγου