ΕΣΑμεΑ για τον καρκινοπαθή αυτόχειρα στην Κρήτη: «Αδιανόητο να μην είναι διαθέσιμα όλα τα φάρμακα!»

  • Iatropedia newsroom
ΕΣΑμεΑ
«Η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας οδηγεί χρόνια πάσχοντες στο θάνατο», λέει η ΕΣΑμεΑ για την αυτοκτονία του καρκινοπαθούς στην Κρήτη.

Μετά το τραγικό γεγονός στο Ηράκλειο της Κρήτης, με τον 72χρονο που φέρεται να έδωσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Κυριακή, ενώ περίμενε το φάρμακο που χρειαζόταν για να κάνει την χημειοθεραπεία, η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) εκφράζει την αγανάκτησή της για την λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

«Ο συνάνθρωπος μας, καρκινοπαθής από το Ηράκλειο της Κρήτης, αδυνατώντας να διαχειριστεί τα βάσανα στα οποία τον υπέβαλλαν οι αποφάσεις  των Υπουργείου Υγείας,  ΕΟΠΥΥ και ΕΟΦ, κατέληξε άδοξα», αναφέει το δελτίο Τύπου της Συνομοσπονδίας.

Δείτε επίσης: Συγγενείς 72χρονου καρκινοπαθούς: Το φάρμακο ήρθε όταν πια ήταν αργά

«Είναι αδιανόητο το 2024, φάρμακο με δραστική ουσία την Ετοποσίδη, που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση ορισμένων νεοπλαστικών παθήσεων, το οποίο εμπορεύονται οχτώ διαφορετικές φαρμακευτικές εταιρίες παγκοσμίως και με μέση εμπορική τιμή τα 11 ευρώ, να κυκλοφορεί στη χώρα μας μόνο μέσω ΙΦΕΤ, άρα και μόνο μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων», τονίζει η ΕΣΑμεΑ, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι νοσηλευόμενοι στο ΕΣΥ πεθαίνουν!».

«Γιατί δεν περνούν από διαπραγμάτευση όλες οι κατηγορίες φαρμάκων; Γιατί τα κρατικά φαρμακεία δεν διαθέτουν όλα τα φάρμακα; Γιατί αναθέτουν την εισαγωγή φαρμάκων στο ΙΦΕΤ με εξωπραγματικές τιμές;», συνεχίζει.

Η Συνομοπονδία απαιτεί από το Υπουργείο Υγείας να δράσει άμεσα «με πραγματικά έργα». «Δεν υπάρχει άλλη υπομονή, σήμερα εξαντλήθηκε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: Γεωργιάδης για καρκινοπαθή αυτόχειρα στην Κρήτη: «Τραγικό περιστατικό, αλλά δεν συνδέεται με την έλλειψη φαρμάκου»

Απαιτεί, επίσης, τη διενέργεια έρευνας και την απόδοση ευθυνών καθώς και την έναρξη διαδικασιών για τη διαπραγμάτευση όλων των κατηγοριών φαρμάκων, καθώς και την ένταξη στα κρατικά φαρμακεία όλων των φαρμάκων και αναλώσιμων υγειονομικών υλικών.

Φωτογραφία iStock

Διαβάστε επίσης: «Οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και την πιο ακριβή θεραπεία»