«Οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα έχουν τη δυνατότητα να πάρουν και την πιο ακριβή θεραπεία»

  • Iatropedia
Γιατρός με ασθενή
«Οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα» τόνισε, στο συνέδριο του Economist, ο Πάρης Κοσμίδης, διευθυντής της Β' Ιατρικής Ογκολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο Υγεία

Πώς μπορούν τα συστήματα υγείας να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών ήταν το ερώτημα που κλήθηκαν να απαντήσουν ειδικοί στο πλαίσιο της τέταρτης ετήσιας συνόδου κορυφής Economist Impact που πραγματοποιείται στην Αθήνα με θέμα «Η αποφασιστικότητα της Ελλάδας να καταπολεμήσει τον καρκίνο. Τα επιτεύγματα-Τα εμπόδια-Η ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Ο Άρης Αγγελής, γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Υπουργείο Υγείας, μίλησε για την πρόσβαση των ασθενών στα νέα καινοτόμα φάρμακα. Έχουμε καινοτόμες θεραπείες με εκπληκτικά αποτελέσματα, αλλά κοστίζουν αρκετά και τα συστήματα υγείας καλούνται να διαχειριστούν ένα αυξανόμενο κόστος, ενώ συχνά υπάρχει και μια αβεβαιότητα ως προς την έκβαση των αποτελεσμάτων τους, είπε.

Τα τελευταία 20 χρόνια ο FDA ενέκρινε 720 φάρμακα, εκ των οποίων τα 170 ήταν ογκολογικά φάρμακα για συνολικά 455 ενδείξεις.

Οι πραγματικές καινοτόμες θεραπείες που μελετούνται από την αρχή του χρόνου είναι 428 σε περισσότερες από 580 κλινικές μελέτες.

Σχετικά με τις τιμές, ανάλυση 548 φαρμάκων που κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στις ΗΠΑ μεταξύ 2008-2021 δείχνουν ότι οι μέσες τιμές αυξήθηκαν από 2.000 δολάρια σε 180.000 δολάρια το 2021. Οι δαπάνες στην Αμερική το διάστημα 2000-2020 τριπλασιάστηκαν, στην Ευρώπη οι δαπάνες για αντικαρκινικά φάρμακα υπερδιπλασιάστηκαν το διάστημα 2008-2018 και σήμερα εξειδικευμένα φάρμακα για χρόνια σύνθετα προβλήματα αποτελούν το ήμισυ των συνολικών φαρμακευτικών δαπανών.

Η παγκόσμια αγορά φαρμάκων προβλέπεται να φθάσει το 1,8 τρισ. δολάρια έως το 2026.

Αναφορικά με την κλινική αξία των φαρμάκων είπε ότι μελέτες δείχνουν ότι τα περισσότερα νέα φάρμακα προσφέρουν είτε μικρό είτε ανύπαρκτο προστιθέμενο κλινικό όφελος και ένα μικρό ποσοστό που προσφέρει σπουδαία βελτίωση στην υγεία των ασθενών. Τα περισσότερα ογκολογικά φάρμακα είπε σύμφωνα με δεδομένα εισήλθαν στην αγορά χωρίς στοιχεία κλινικού οφέλους όσον αφορά επιβίωση ή ποιότητα ζωής.

Το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζουν τα συστήματα υγείας είναι ότι οι ασθενείς συνεχίζουν να απαιτούν πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες και αυτό που χρειαζόμαστε είναι αλλαγή νοοτροπίας, διότι υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη ότι κάθε νέο σημαίνει και καλύτερο. Αυτό δεν ισχύει, σημείωσε.

Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η ενίσχυση της αξιολόγησης των τεχνολογιών υγείας, δηλαδή να αξιολογούμε τις νέες θεραπείες, όσον αφορά την κλινική αποτελεσματικότητα, την οικονομική τους αποδοτικότητα και όσον αφορά τον αντίκτυπο στον προϋπολογισμό.

Κατέληξε ότι προτεραιότητα για το Υπουργείο Υγείας αποτελεί η δόμηση ενός ισχυρού ασθενοκεντρικού συστήματος που θα επιτύχει μια πληρέστερη κάλυψη των αναγκών των ασθενών κάνοντας μια εξισορρόπηση μεταξύ των πολιτικών που χρειάζονται για τους στόχους υγείας και τους βιομηχανικούς στόχους.

«Οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα»

Ο Πάρης Κοσμίδης, διευθυντής της Β’ Ιατρικής Ογκολογικής Κλινικής, στο Νοσοκομείο Υγεία, πρώην πρόεδρος ESMO, είπε, από την πλευρά του, ότι οι ασθενείς με καρκίνο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση σε όλα τα καινοτόμα φάρμακα και έχουν την δυνατότητα να πάρουν και την πιο ακριβή θεραπεία, κάτι που δεν είναι αυτονόητο για άλλες χώρες.

Αυτό είναι μια κατάκτηση των ασθενών, τόνισε.

Ο κ. Κοσμίδης αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ανάπτυξης κλινικών και για τους επιζώντες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Γεωργιάδης για καρκινοπαθή αυτόχειρα στην Κρήτη: «Τραγικό περιστατικό, αλλά δεν συνδέεται με την έλλειψη φαρμάκου»

Καρκίνος: Κάθε 4 εβδομάδες καθυστέρηση έναρξης της θεραπείας μειώνουν κατά 10% τις πιθανότητες επιβίωσης

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Παρόντος του Υπουργού Υγείας ξεκίνησε η επέμβαση σε απογευματινό χειρουργείο