Συγγενείς 72χρονου καρκινοπαθούς: Το φάρμακο ήρθε όταν πια ήταν αργά

  • Iatropedia newsroom
Το χρονικό της τραγωδίας που έζησε ο 72χρονος αυτόχειρας στην Κρήτη περιέγραψε ο ξάδερφος του καρκινοπαθούς, Ευτύχης Σαρτζετάκης
«Το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου. Αν βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο»

Για την υπόθεση του 72χρονου καρκινοπαθούς στην Κρήτη, που έδωσε τέλος στη ζωή του, μην μπορώντας να βρει, όπως υποστηρίζουν οι συγγενείς του, το φάρμακο που χρειαζόταν, μίλησε ο ξάδερφός του, Ευτύχης Σαρτζετάκης.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στον Ant1, ο 72χρονος διαγνώστηκε από γιατρούς, ιδιωτικά, για τον καρκίνο στον πνεύμονα.

«Στις αρχές του Γενάρη, με έναν όγκο 6 εκατοστών, έπρεπε να νοσηλευτεί όμως δεν τον κράτησαν» ανέφερε ο ξάδερφος του 72χρονου.

«Δεν κρατήθηκε στο νοσοκομείο, του έκλεισαν ραντεβού στις 28 Φλεβάρη για να του κάνουν το PET SCAN για να δουν εάν και πού έχει κάνει μετάσταση… έπρεπε να μπει άμεσα για χημειοθεραπεία, από τις αρχές του Γενάρη», τόνισε.

Όπως είπε, έπρεπε οι χημειοθεραπείες να ξεκινήσουν άμεσα ώστε να συρρικνωθεί ο όγκος και, στη συνέχεια, να γίνει χειρουργείο για να αφαιρεθεί.

Ωστόσο, όπως είπε, «ενδιάμεσα τον Φλεβάρη τον καλούν και του βάζουν πορτ για να ενισχύσουν τα φάρμακα της χημειοθεραπείας». Όμως, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έκανε ποτέ ούτε μία θεραπεία.

Όπως είπε, το φάρμακο που αναζητούσε και δεν υπήρχε δεν έχει να κάνει με την εξέταση, αλλά «το φάρμακο είναι στο πρωτόκολλο για τους καρκινοπαθείς του πνεύμονα που απαιτείται για να ξεκινήσει η χημειοθεραπεία».

Περιγράφοντας την περιπέτεια στην οποία μπήκαν προκειμένου να βρουν το φάρμακο, ανέφερε πως «εμείς στις 29 του Φλεβάρη πήραμε τη συνταγογράφηση για να βρούμε το φάρμακο». Ο γιατρός, όμως, τους ενημέρωσε ότι δεν υπάρχει το συγκεκριμένο φάρμακο και πως μόλις το έβρισκαν θα ξεκινούσαν τις χημειοθεραπείες.

«Εμείς θεωρήσαμε ότι θα το βρούμε. Τα παιδιά μου είναι φαρμακοποιοί. Όταν δεν το βρίσκαμε αναγκαστήκαμε να βγούμε στο τοπικό ραδιόφωνο, ώστε να αναδειχθεί το θέμα» συνέχισε.

«Και όντως στις 4 Μαρτίου το πρωί εμείς το βρήκαμε στη Γερμανία, το οποίο -τι ειρωνεία!- το παραλάβαμε χτες βράδυ, με κόστος 50 ευρώ το φιαλίδιο», ανέφερε.

Κατά τον ξάδερφο του 72χρονου «στις 29 Φεβρουαρίου με 1 Μάρτη γίνεται η αναζήτηση του φαρμάκου, (4/3) καλούν την κόρη του 72χρονου αυτόχειρα, που ήταν στη Ρόδο και της λένε ότι το φάρμακο βρέθηκε και ελάτε να ξεκινήσουμε χημειοθεραπείες. Ο 72χρονος, ανήμπορος πια, δεν ήθελε να πάει στο νοσοκομείο ήταν καταβεβλημένος ψυχολογικά».

Τι λέει η κόρη του 72χρονου

Η κόρη του 72χρονου, από την πλευρά της, σε επικοινωνία που είχε με δημοσιογραφικό ιστότοπο, έκανε γνωστά τα εξής:

Πράγματι, το προκαθορισμένο ραντεβού για την πρώτη χημειοθεραπεία ήταν για τις 4 Μαρτίου. Αν βρισκόταν το φάρμακο και το πήγαινε ο ασθενής στο νοσοκομείο. Ούτε το ένα έγινε ούτε το άλλο.

Η ογκολόγος είχε πει ότι το φάρμακο είναι εξαντλημένο και, αν δεν βρισκόταν, θα έπρεπε να ακυρωθεί το ραντεβού όπως και, αναγκαστικά, έγινε.

Όπως ανέφερε, «την Παρασκευή 1η Μαρτίου μιλούσα με τις γιατρούς του νοσοκομείου και μου ξεκαθάρισαν ότι δεν υπήρχε ούτε στο νοσοκομείο. Εμείς δεν το βρίσκαμε πουθενά και ακύρωσα το ραντεβού».

Τη Δευτέρα, 4/3, βρέθηκε, όπως είπε, ως δια μαγείας το φάρμακο «και με πήραν τηλέφωνο στις 10 το πρωί να πάει ο πατέρας μου για χημειοθεραπεία. Στο μεταξύ, είχα φύγει για Ρόδο και ο πατέρας μου ήταν μόνος και καθόλου προετοιμασμένος για να πάει ξαφνικά στο νοσοκομείο».

Το επόμενο ραντεβού καθορίστηκε για τις 12 Μαρτίου. Ωστόσο, ο άνθρωπος δεν άντεξε άλλο και έδωσε τέλος στη ζωή του.

Η διάγνωση είχε γίνει τις παραμονές των Χριστουγέννων.

Η παρέμβαση του υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη

Τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του καρκινοπαθούς που έβαλε τέλος στη ζωή του στην Κρήτη εξέφρασε με δηλώσεις του στην τηλεόραση ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Η αυτοκτονία του καρκινοπαθούς στην Κρήτη δεν συνδέεται με την έλλειψη φαρμάκου για την χημειοθεραπεία του, καθώς αυτό ήταν διαθέσιμο στον ίδιο και είχε κλειστή ραντεβού στις 4 Μαρτίου, όμως, ο ίδιος δεν προσήλθε, τόνισε ο ίδιος.

«Δεν είναι απολύτως ακριβές ότι αυτοκτόνησε γιατί δεν είχε το φάρμακο. Πρόκειται για ένα φθηνό φάρμακο, υπήρχε μια έλλειψη για λίγες ημέρες. Είχαμε παρέμβει άμεσα από το Υπουργείο και είχαμε εξασφαλίσει μέσω του ΙΦΕΤ παραγγελία άμεσα. Και τώρα θα γίνει και νέα εισαγωγή. Είχαμε κλείσει ραντεβού στον ασθενή για να κάνει τη θεραπεία του στις 4/3 κι εκείνος δεν προσήλθε και είχε ειδοποιηθεί και ηλεκτρονικά και του κλείσαμε νέο ραντεβού για σήμερα που τελικά δεν προσήλθε», σημείωσε ο υπουργός Υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Περιπέτεια για 30 ημερών βρέφος στην Πάτρα

Θαλασσινά: Πώς θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Κατάθλιψη: Απειλεί περισσότερο την καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών