Ερώτηση για την εξαίρεση της πολλαπλής σκλήρυνσης από τις μη αναστρέψιμες παθήσεις

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Όπως επισημαίνει ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ, Βασίλης Οικονόμου, "απαράδεκτη απόφαση του υπουργείου Εργασίας αφήνει την Πολλαπλή Σκλήρυνση εκτός της λίστας των μη αναστρέψιμων παθήσεων". Για τον λόγο αυτό μάλιστα κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή που υπογράφουν επίσης ο κ. Φωτήλας και ο κ. Βρούτσης.

Διαβάστε το κείμενο της Ερώτησης:

Κύριε Υπουργέ,

Δυστυχώς βλέπουμε με απογοήτευση την απόφαση της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εργασίας, να μην συμπεριλάβει την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στη λίστα των νόσων των οποίων η διάρκεια αναπηρίας των ασφαλισμένων καθορίζεται επ΄ αόριστον.

H Σκλήρυνση Κατά Πλάκας όπως όλοι γνωρίζουμε είναι μία χρόνια νόσος, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό.
Το περίβλημα που προστατεύει τις νευρικές ίνες (μυελίνη) καταστρέφεται με αποτέλεσμα να διαταράσσεται η μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο προς το σώμα αλλά και το αντίστροφο.

Η πορεία της νόσου είναι σαφώς εξελικτική και προϊούσα (με υφέσεις και εξάρσεις) και η σημερινή θεραπεία αποσκοπεί στην παράταση των υφέσεων, αλλά όχι, προς το παρόν, στην ίαση.

Ενώ λοιπόν αποφασίστηκε η διεύρυνση του πίνακα των επ’ αορίστου αναπηρίας παθήσεων, δεν έχει συμπεριληφθεί μέσα μια πάθηση όπως η Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας που πληρεί όλα τα επιστημονικά κριτήρια.

Έντονη είναι η διαμαρτυρία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας καθώς κάνουν λόγο για την άδικη μεταχείριση που υφίστανται αλλά και για την αδιαφορία που επιδεικνύει το κράτος σ’ ένα τόσο σοβαρό τους πρόβλημα.

Δυστυχώς το Υπουργείο Εργασίας παραβλέπει το γεγονός ότι τα Άτομα με Σκλήρυνση Κατά Πλάκας στην πλειοψηφία τους παρουσιάζουν πολλά και σοβαρά κινητικά προβλήματα και η τόσο συχνή πρόσβαση τους στα ΚΕΠΑ δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία ούτε για τους ίδιους αλλά ούτε και για τις οικογένειές τους.

Πρέπει να καταλάβετε ότι μιλάμε για μια ΑΝΙΑΤΗ ασθένεια που προκαλεί μόνιμες αναπηρίες και υποχρεώνετε χιλιάδες ΑμΣΚΠ να μπαίνουν στην διαδικασία κάθε φορά να το αποδεικνύουν, δημιουργώντας τους επαναλαμβανόμενο και ψυχοφθόρο άγχος για την έκβαση της απόφασης.

Κατόπιν αυτών,

Ερωτάστε:

1. Για ποιο λόγο δεν έχετε συμπεριλάβει στη λίστα των μη αναστρέψιμων παθήσεων την Πολλαπλή Σκλήρυνση Κατά Πλάκας;

Οι ΕΡΩΤΩΝΤΕΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

ΒΡΟΥΤΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

ΦΩΤΗΛΑΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν