Ερωτηματικά για τις συνθήκες θανάτου της Ανδριάνας – Οι εργαζόμενοι του Ιδρύματος Λεχαινών καταγγέλλουν…

  • Γιάννα Σουλάκη
Ανδριάνα
Ο θάνατος της 19χρονης Ανδριάνας, της τυφλής κοπέλας που πέρασε τα περισσότερα χρόνια της ζωής της κλεισμένη σε ένα κλουβί στο 'Ιδρυμα Αναπήρων Λεχαινών, έφερε και πάλι στο φως την απαξίωση με την οποία αντιμετωπίζονται τα 'Ατομα με Αναπηρίες στη χώρα μας.

Η Ανδριάνα έσβησε ήσυχα και αθόρυβα στις 22/8/2019 δίχως να ζήσει ούτε μια στιγμή ελεύθερη. Η είδηση έγινε γνωστή, μέσω ανάρτησης στο social media από την Κίνηση Χειραφέτηση Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή. Κανένας, όμως, δεν μίλησε για τα αίτια και τις συνθήκες θανάτου της Ανδριάνας, ένα θέμα το οποίο ανοίγει σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων του Ιδρύματος ΑμεΑ Λεχαινών.

«Η θανούσα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, τα οποία κατά το τρέχον έτος την ανάγκασαν να νοσηλευτεί αρκετές φορές στο Γ.Ν. Πύργου», αναφέρουν σε σχετική ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι στο Ίδρυμα δεν υπάρχει καν μόνιμος γιατρός (παθολόγος ή γενικής ιατρικής), με αποτέλεσμα όταν κάποιο άτομο αποβιώσει κανένας να μη ζητά εξηγήσεις για τα αίτια του θανάτου.

Δείτε επίσης: Πέθανε στα 19 της η Ανδριάνα – Η τυφλή κοπέλα που έζησε όλη τη ζωή της σε κλουβί

Εργαζόμενοι Ιδρύματος Λεχαινών: «Δεν ζητούνται εξηγήσεις όταν πεθαίνει κάποιος τρόφιμος»

Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι, στο εν λόγω ίδρυμα «φιλοξενούνται άτομα μεγάλης ηλικίας, τα περισσότερα από 30 έως 50 ετών το μεγαλύτερο, με πολλαπλές αναπηρίες και πολλά παθολογικά προβλήματα υγείας. Δυστυχώς αν και χρήζουν συχνής ιατρικής παρακολούθησης δεν την έχουν εξαιτίας απουσίας μόνιμου ιατρού παθολόγου ή γενική ιατρικής και της παντελής απουσίας ψυχιάτρου, συνεπώς όποτε κρίνεται απαραίτητο διακομίζονται στο πλησιέστερο Κ.Υ. ή Νοσοκομείο για περαιτέρω έλεγχο και αντιμετώπιση. (…) Στο παρελθόν έχουν αποβιώσει άνθρωπο του Παρ/τος ΑμεΑ Λεχαινών από παθολογικά αίτια, χωρίς ποτέ να έχει ζητηθεί ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι εργαζόμενοι.

Ο γιατρός ήταν απών στις τελευταίες στιγμές της Ανδριάνας

Είναι χαρακτηριστικό το video το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα πριν από λίγες μέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), στο οποίο εμφανίζεται η Ανδριάνα στο κρεβάτι ένα μήνα πριν πεθάνει, βαριά άρρωστη σε έναν διάδρομο έξω από τα γραφεία των νοσηλευτών του Ιδρύματος Λεχαινών. Η νοσηλεύτρια, μιλώντας στην κάμερα, αναφέρει ότι η Ανδριάνα είναι ετοιμοθάνατη. Παρ’ όλη τη βαρύτατη κατάστασή της, όμως, το 19χρονο κορίτσι παραμένει στο Ίδρυμα και όχι σε νοσοκομείο, καθώς όπως αναφέρει η νοσηλεύτρια, «είχε νοσηλευθεί πολλές φορές στο νοσοκομείο του Πύργου κι εκεί δεν είχαν πλέον να της προσφέρουν κάτι».

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε όλο το ρεπορτάζ: Οι τελευταίες μέρες της Ανδριάνας στο Ίδρυμα ένα μήνα πριν πεθάνει [pic+vid]

Ίδρυμα Λεχαινών: Σημαντικές ελλείψεις προσωπικού, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Σημαντική έλλειψη Νοσηλευτικού – βοηθητικού προσωπικού, απουσία μόνιμου γιατρού γενικής ιατρικής ή παθολόγου και παντελή απουσία ψυχιάτρου, καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι ζητούν από τις αρμόδιες αρχές να κάνουν παρέμβουν για τη σωτηρία αυτών των ψυχών:

«Το προσωπικό με αίσθημα ευθύνης έκανε – κάνει και θα κάνει -πάντα το καθήκον του προς αυτούς τους  ανθρώπους, παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει και να σταματήσει επιτέλους η εκμετάλλευση αυτών των ανθρώπων», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Δείτε την καταγγελία των εργαζομένων: