Πέθανε στα 19 της η Ανδριάνα – Η τυφλή κοπέλα που έζησε όλη τη ζωή της σε κλουβί

  • Γιάννα Σουλάκη
Ανδριάνα
Στο βιβλίο των θυμάτων της ιδρυματικής ζωής πέρασε και το όνομα της 19χρονης Ανδριάνας, της τυφλής κοπέλας, που η ιστορία της συγκλόνισε το πανελλήνιο πριν από ένα χρόνο, όταν έγινε γνωστό ότι μέχρι τα 15 της έζησε σε κλουβί στο Κέντρο Περίθαλψης Παιδιών με αναπηρία, στο 'Ιδρυμα Λεχαινών.

Την είδηση για τον θάνατο της Ανδριάνας έκανε γνωστή -μέσα από μια οργισμένη ανακοίνωση στα social media- η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή.

Ανδριάνα: “Η ζωή στο κλουβί”

Η Ανδριάνα από τα 7 έως τα 15 της χρόνια έζησε φυλακισμένη σε ένα κλουβί στο ‘Ιδρυμα Λεχαινών. ‘Ηταν τότε που την ανακάλυψε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία ανέλαβε την σωτηρία της από τη φρίκη της καθήλωσης, με τη δημοσιοποίηση των συνθηκών των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσε η ίδια και άλλα παιδιά. Η ομάδα στη συνέχεια ανέλαβε να την εκπαιδεύσει, ενώ η Ανδριάνα ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της. Τον Αύγουστο του 2018, που έκλεισε τα 18 της χρόνια, ήταν σε θέση να λέει το όνομά της και να εκφράζει κάποιες σκέψεις της. Παρά την προετοιμασία της, όμως, για την μετάβαση από το ίδρυμα σε δομή κοινοτικού τύπου, δεν πρόλαβε.

«Συγνώμη Ανδριάνα που δεν έζησες ούτε μια στιγμή ελεύθερη»

Με αυτή τη φράση αποχαιρέτισε την Ανδριάνα η Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων: Μηδενική Ανοχή.

Στην ανάρτηση καταγγέλλεται η απάνθρωπη ζωή της Ανδριάνας, που «ποτέ δεν έζησε ελεύθερη», καθώς και η “ατολμία του κράτους” και οι «παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας», που κρατούν σε κατάσταση αιχμαλωσίας και βασανισμού περισσότερα από 800 ανάπηρα άτομα σε ιδρύματα.

Ο αποχαιρετισμός της Ανδριάνας από την Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων:

«Η Ανδριάνα δεν πέθανε χθες»

Στο μεγάλο βιβλίο των θυμάτων της ιδρυματικής ζωής προστέθηκε και η 19χρονη Ανδριάνα που έζησε σχεδόν σε όλη της τη ζωή στο Παράρτημα ΑμεΑ Λεχαινών.

Όμορφη, δυνατή, γεμάτη διάθεση για ζωή.

Την τυφλή Ανδριάνα την συναντήσαμε τον Νοέμβριο του 2015 όταν πραγματοποιήσαμε κατάληψη στο Παράρτημα των Λεχαινών.

Το 15χρονο κορίτσι που γνωρίσαμε ζούσε μέσα σε ένα κλουβί «για την προστασία της»… από τα 7 της χρόνια.

Η Ανδριάνα ήταν από τα τελευταία άτομα που απελευθερώθηκαν από την ζωή στο κλουβί.
Ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης ώστε να προετοιμαστεί για την μετάβαση από το ίδρυμα σε δομή κοινοτικού τύπου.

Η ατολμία του κράτους, η σθεναρή αντίσταση των εργαζομένων, η ελληνική γραφειοκρατία, ο ανεκδιήγητος ρόλος της ΠΟΕΔΗΝ, καθώς και οι παγιωμένες αντιλήψεις της ελληνικής κοινωνίας κρατούν σε κατάσταση αιχμαλωσίας και βασανισμού περισσότερα από 800 ανάπηρα άτομα σε ιδρύματα.

Η Ανδριάνα πέθανε στις 22/8/2019 δίχως να ζήσει ούτε μια στιγμή ελεύθερη.

Καλούμε την κοινωνία των ανθρώπων για να υπερασπιστούμε τις ζωές των πλέον ευάλωτων από τους ευάλωτους.

Η ιδρυματική ζωή δεν είναι ζωή και δεν αξίζει σε καμία/κανέναν.

Ανδριάνα Κ.
(14/8/2000 – 22/8/2019)

ΣΟΥ ΖΗΤΑΜΕ ΣΥΓΝΩΜΗ

ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ
Κίνηση Χειραφέτησης Αναπήρων

Δείτε την ανάρτηση:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν