Οι τελευταίες μέρες της Ανδριάνας στο Ίδρυμα ένα μήνα πριν πεθάνει [pic+vid]

  • Γιάννα Σουλάκη
Ανδριάνα
Τις τελευταίες της μέρες στο Ιδρυμα Λεχαινών αποτύπωσε πριν από περίπου ένα μήνα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), όταν κατήγγειλε τις συνθήκες νοσηλείας των παιδιών που ζούσαν στο Ιδρυμα.
Στο Κέντρο Περίθαλψης Παίδων στα Λεχαινά έζησε τις τελευταίες μέρες τις ζωής της η 19χρονη Ανδριάνα, η οποία έζησε μέχρι τα 15 της χρόνια κλεισμένη σε κλουβί. Μέχρι τη στιγμή που την ανακάλυψε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία την γλύτωσε προσωρινά από τα μαρτυριά της.
Μέχρι πριν από 1 μήνα, η 19χρονη πλέον τυφλή κοπέλα, παρέμενε στο Κέντρο Περίθαλψης Λεχαινών, αλλά η υγεία της είχε σοβαρή επιβάρυνση. Οταν επισκέφθηκε το ίδρυμα η ΠΟΕΔΗΝ, την βρήκε να νοσηλεύεται σε διάδρομο του Κέντρου, ενώ η νοσηλεύτρια ενημέρωσε τον πρόεδρο της κ. Μιχάλη Γιαννάκο, όταν είναι ετοιμοθάνατη.
Ανδριάνα
Στο βίντεο που ακολουθεί θα ακούσετε τον διάλογο μεταξύ του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και νοσηλεύτριας, από την οποία ενημερώνετε για την κατάσταση της υγείας του παιδιού:

Η ΠΕΟΔΗΝ είχε καταγείλλει τότε τις συνθήκες νοσηλείας των παιδιών, που ζούσαν σε συνθήκες περιορισμού, καθηλωμένα σε παρκοκρέβατα ή με δεμένα τα άκρα τους.
Η Ανδριάνα ήταν ανάμεσα σ’αυτά τα 44 παιδιά, ηλικίας από 9 έως…47 ετών!

«Από το κλουβί στο … κρεβάτι»

Η Ανδριάνα από τα 7 έως τα 15 της χρόνια έζησε φυλακισμένη σε ένα κλουβί στο ‘Ιδρυμα Λεχαινών. ‘Ηταν τότε που την ανακάλυψε μια ομάδα παρέμβασης, η οποία ανέλαβε την σωτηρία της από τη φρίκη της καθήλωσης, με τη δημοσιοποίηση των συνθηκών των συνθηκών κάτω από τις οποίες ζούσε η ίδια και άλλα παιδιά. Η ομάδα στη συνέχεια ανέλαβε να την εκπαιδεύσει, ενώ η Ανδριάνα ανταποκρίθηκε θετικά στο πρόγραμμα επανεκπαίδευσης της. Τον Αύγουστο του 2018, που έκλεισε τα 18 της χρόνια, ήταν σε θέση να λέει το όνομά της και να εκφράζει κάποιες σκέψεις της. Παρά την προετοιμασία της, όμως, για την μετάβαση από το ίδρυμα σε δομή κοινοτικού τύπου, δεν πρόλαβε.

Δείτε επίσης: Πέθανε στα 19 της η Ανδριάνα – Η τυφλή κοπέλα που έζησε όλη τη ζωή της σε κλουβί