Έρευνα ΣΟΚ από την Αμερικανική Εταιρία Δερματολογίας για τα αντηλιακά

  • Iatropedia
Το καλοκαίρι είναι στη γωνία και, όταν πρόκειται για τα αντηλιακά, είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να μείνετε ασφαλείς από τον ήλιο. Επιλέξτε τα λοιπόν προσεκτικά και μην τα εμπιστεύεστε 100%. Φορέστε ταυτόχρονα καπέλο, προτιμήστε την σκιά και μην εκτίθεστε στον ήλιο από τις 12 ως τις 3 το μεσημέρι...

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Journal of the American Academy of Dermatology δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι δεν προστατεύουν το δέρμα τους τόσο πολύ όσο θα έπρεπε.

Ερευνητές από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν πόσο συχνά χρησιμοποιούν αντηλιακό όταν είναι έξω στον ήλιο για πάνω από μία ώρα και μόνο το 14% των ανδρών δήλωσε ότι βάζει αντηλιακό. Οι γυναίκες, με ποσοστό 30%, είναι πιο επιμελείς στην χρήση αντηλιακών. Τέλος, οι άνδρες αποδείχτηκε συντριπτικά πιο πιθανό να αναφέρουν ότι δεν κάνουν ποτέ χρήση αντηλιακού!

Το πρόβλημα, όμως, δεν είναι μόνο η συμμόρφωση στην βασική οδηγία πρόληψης για την χρήση αντηλιακού κάθε φορά που είμαστε εκτεθειμένοι στον ήλιο. Ο οργανισμός (Environmental Working Group – EWG) δημοσίευσε χθες την ετήσια έκδοσή της για τον οδηγό χρήσης αντηλιακών, στην οποία εξέτασε περισσότερα από 1.700 προϊόντα με δείκτη SPF όπως αντηλιακά, προστατευτικά κραγιόν για τα χείλη και καλλυντικές κρέμες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% των προϊόντων με αντηλιακή προστασία προσφέρουν “κατώτερη προστασία από τον ήλιο από εκείνη που υπόσχονται ή περιέχουν επικίνδυνα χημικά συστατικά, όπως η οξυβενζόνη (oxybenzone) σε συνδυασμό με την βιταμίνη Α”.

Η οξυβενζόνη είναι μια χημική ουσία που μπορεί να διαταράξει το ορμονικό σύστημα, και κάποια στοιχεία δείχνουν -αν και δεν είναι οριστικά- ότι η προσθήκη βιταμίνης Α στο δέρμα θα μπορούσε να αυξήσει την ευαισθησία στον ήλιο.

http://time.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πως να προστατεύσετε βρέφη και παιδιά από τον ήλιο

Μήπως βάζετε λάθος το αντηλιακό;