Έρευνα: Γιατί τα άτομα με καούρες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος

  • Iatropedia
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν μέσα από τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας, επιστήμονες από Stanford Center for Biomedical Informatics Research, σχετικά με τον αυξημένο κίνδυνο εμφράγματος σε άτομα που κάνουν συχνή χρήση φαρμάκων, τα οποία καταπολεμούν την καούρα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρ Nigam Shah, διαπίστωσαν ότι ένας από τους πιο διαδεδομένους τύπους φαρμάκων για την καούρα, εκείνα που περιέχουν “Proton-pump inhibitors” (PPIs), είναι πιθανό να αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου σε άτομα που υποφέρουν από καούρα ή αλλιώς γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία 300.000 ασθενών που είχαν λάβει θεραπεία για καούρα. Το ποσοστό καρδιακής προσβολής μεταξύ των ασθενών που έλαβαν PPIs εξετάστηκε επισταμένως και διαπιστώθηκε ότι υπάρχει αύξηση της τάξης του 16-21% για την πιθανότητα καρδιακής προσβολής μεταξύ εκείνων που χρησιμοποιούν αγωγή με PPIs σε σύγκριση με εκείνους τους ασθενείς με καούρες, οι οποίοι δεν ακολουθούσαν αγωγή με PPIs.

Προηγούμενη έρευνα του ίδιου πανεπιστημίου (Στάνφορντ) έχει δείξει ότι τα PPIs μειώνουν το επίπεδο του μονοξειδίου του αζώτου στον ενδοθηλιακό ιστό, το οποίο, σύμφωνα με τον δρ Shah, σημαίνει ότι οποιοσδήποτε χρησιμοποιεί φάρμακα με PPIs θα μπορούσε να είναι πιο επιρρεπής σε καρδιακή προσβολή.

“Κοιτάξαμε τον καρδιαγγειακό κίνδυνο για διαφορετικά φάρμακα με PPI και βρήκαμε ότι τον βαθμό στον οποίο η χρήση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ΡΡΙ συνδέθηκε με μια επακόλουθη καρδιακή προσβολή αντικατοπτρίζει το βαθμό στον οποίο το φάρμακο αναστέλλει το νιτρικό οξείδιο στο αγγειακό σύστημα”, επισήμανε ο δρ Shah.

Ωστόσο, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα αποτελέσματα δεν σημαίνουν ότι οι άνθρωποι με καούρες πρέπει να πάψουν να χρησιμοποιούν φάρμακα με PPI, καθώς απαιτείται πιο ενδελεχής έρευνα.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PLOS ONE.

http://www.upi.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παλινδρόμηση χολής: Αίτια και συμπτώματα

Διώξτε την δυσπεψία με 7 απλά βήματα