Έρευνα: Ανθρακούχο αναψυκτικό; Ξανασκεφτείτε το!

  • Iatropedia
Η απίστευτη ποσότητα ζάχαρης που περιέχουν τα ανθρακούχα αναψυκτικά τα καθιστά, σύμφωνα με τους ειδικούς, ως τον υπ’ αριθμόν ένα ύποπτο όχι μόνο για παχυσαρκία αλλά και για άλλες χρόνιες νόσους όπως τον διαβήτη. Τώρα, μια νέα έρευνα συνδέει τα χημικά που περιέχουν με τον καρκίνο…

Η υψηλή περιεκτικότητα των ανθρακούχων αναψυκτικών σε 4-μεθυλιμιδαζόλη (4-methylimidazole ή 4-Mel) μια χημική ουσία η οποία αποτελεί συστατικό του καραμελοχρώματος που δίνει στα αναψυκτικά τύπου κόλα το χαρακτηριστικό τους χρώμα, μπορεί να μην περιορίζεται από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) όμως στην Καλιφόρνια, προϊόντα που περιέχουν πάνω από 29 μικρογραμμάρια του τεχνητού αυτού χρώματος πρέπει να αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι μπορεί να προκαλέσει καρκίνο.

Σύμφωνα με μελέτη της Σχολής Δημόσιας Υγείας Μπλούμπεργκ του Πανεπιστημίου Τζων Χόπκινς που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση PLOS One, με βάση την παρούσα κατανάλωση αναψυκτικών και των επιπέδων της συγκεκριμένης χρωστικής σε αυτά «θα πρέπει να αναμένονται 76 με 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου στις Ηνωμένες Πολιτείες τα επόμενα 70 χρόνια αποκλειστικά και μόνο από κατανάλωση 4-Mel» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 110 ανθρακούχα αναψυκτικά σε σημεία λιανικής πώλησης στην Νέα Υόρκη και την Καλιφόρνια και ανακάλυψαν ότι οι υψηλότερες συγκεντρώσεις του χημικού εντοπίσθηκαν στο Malta Goya ενώ η Coca-Cola είχε τις χαμηλότερες. Η σχετική έρευνα έρχεται μια ημέρα μετά την ανακοίνωση της Nestlé ότι σχεδιάζει να αφαιρέσει τεχνητά συστατικά όπως τις χρωστικές τροφίμων από τα ζαχαρώδη προϊόντα της μέχρι το τέλος του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου και του καραμελοχρώματος από εννέα προϊόντα. Το ίδιο προτίθεται να πράξει και η ζυθοποιία Newcastle η οποία δήλωσε ότι θα σταματήσει να χρησιμοποιεί καραμελόχρωμα για το χρώμα της διάσημης μπύρας της.