Έρχεται αύξηση στα τσιγάρα; Νέα αντικαπνιστικά μέτρα και για το ηλεκτρονικό

  • Iatropedia
Σε ένα μήνα έρχεται ο νέος νόμος για το κάπνισμα ο οποίος θα εφαρμοσθεί και στην πράξη, όπως δήλωσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης διέψευσε ότι θα εφαρμοσθεί όπως σε κάποιες χώρες του εξωτερικού ειδικός φόρος...αμαρτίας όπως είπε σε τσιγάρα και ποτά. " Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει στην ατζέντα μας" είπε χαρακτηριστικά." Δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή" διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης σημειώνοντας ότι κατέληξε σε αυτό μετά από συζητήσεις με την τρόικα. Δεν αποκλείεται ωστόσο αύξηση 2 ευρώ στα πακέτα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Τα δύσκολα φαίνεται ότι πλησιάζουν για τους καπνιστές καθώς η ηγεσία του υπουργείου Υγείας προτίθεται να εφαρμόσει νέα αυστηρότατα μέτρα κατά της βλαβερής αυτής συνήθειας στους δημόσιους χώρους.

Όπως δήλωσε ο Άδωνις Γεωργιάδης κατά τη διάρκεια παρουσίασης μεγάλης έρευνας για το κάπνισμα από τον καθηγητή Μπεχράκη και την ομάδα του, το πολύ σε έναν μήνα θα ξεκινήσει η συζήτηση για διάρθρωση και εφαρμογή αντικαπνιστικής εκστρατείας ώστε να » μην υπολειπόμαστε έναντι των άλλων χωρών της Ευρώπης».

Πάντως η Εθνική Επιτροπή για τον έλεγχο του καπνίσματος έχει προτείνει στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας να αυξηθούν οι τιμές στα τσιγάρα κατά δυο ευρώ ώστε να είναι αποτρεπτικά για τους καπνιστές.

Με βάση μάλιστα την έρευνα που παρουσίασε ο καθηγητής πνευμονολογίας και πρόεδρος της εθνικής επιτροπής Παναγιώτης Μπεχράκης, 7 στους 10 συμφωνούν να αυξηθεί η τιμή των πακέτων εάν τα χρήματα δοθούν αποκλειστικά για τη βελτίωση του συστήματος υγείας και για την πρόληψη του καπνίσματος.

Πάντως το θετικό είναι ότι οι Έλληνες χρόνο με το χρόνο, μάλλον περιορίζουν το τσιγάρο πιθανώς και λόγω κρίσης. Ενδεικτικό είναι ότι ενώ το 2007 η ετήσια κατανάλωση τσιγάρων ήταν 34.666 εκατ. το 2012 ο αριθμός μειώθηκε σε 19.370 ε κατ. ενώ εκτιμάται ότι θα πέσουν περαιτέρω τα 18 εκατ. το 2013.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στα χέρια των Γερμανών ΕΟΠΥΥ-ΠΦΥ με 4,5 εκατ. ευρώ! Η απόφαση του Άδωνι και οι «διάλογοι»

«Διαστημικές» συνταγές δια χειρός υπ. Υγείας! Φάρμακα για ατύχημα με διαστημόπλοιο

Πιέσεις τρόικας να «τρέξει» η κινητικότητα! Πόσοι θα αποχωρήσουν στην Υγεία

Η προειδοποίηση Άδωνι και η επίσχεση των «κουρεμένων» από τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών