Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων: Στο 75% η χωρητικότητα στα γήπεδα στο 100% στα πλοία – Την άλλη εβδομάδα η μείωση των self test στα σχολεία

  • Γιάννα Σουλάκη
κρούσματα
Αύξηση της χωρητικότητας στα γήπεδα, αλλά και τα πλοία ενόψει της έλευσης της τουριστικής περιόδου αποφάσισαν και αναμένεται να εισηγηθούν στην κυβέρνηση, οι επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων που συνεδρίασαν σήμερα για την άρση και επιπλέον περιορισμών ενάντια στην πανδημία.

Συγκεκριμένα, μετά από εξέταση των επιδημιολογικών στοιχείων οι επιστήμονες αποφάσισαν πως υπάρχουν προϋποθέσεις για χαλάρωση και επιπλέον μέτρων στη χώρα. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε η αύξηση της χωρητικότητας στα πλοία στο 100% και στα γήπεδα στο 75%.

Ωστόσο, η έξαρση των κρουσμάτων σε ορισμένα σχολεία της χώρας, π.χ. στην Κοζάνη και τη Στερεά Ελλάδα, παρά την γενικότερη τάση αποκλιμάκωσης που υπάρχει σε επίπεδο επικράτειας, οδήγησε τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αναστείλει για την άλλη εβδομάδα την απόφασή της για τη μείωση του αριθμού των self test στα σχολεία, από δύο την εβδομάδα σε ένα.

Αποκλιμάκωση της διασποράς Covid-19 στα περισσότερα σχολεία της χώρας

Το μέτρο του περιορισμού των τεστ στα σχολεία μπαίνει στον επιστημονικό διάλογο, καθώς τελευταία παρατηρείται μια αποκλιμάκωση -δυστυχώς όχι μεγάλη- στα κρούσματα του κορονοϊού που εντοπίζονται σε σχολεία.

Συγκεκριμένα, κατά την τελευταία εβδομάδα καταγράφηκαν και ανακοινώθηκαν από τις υπηρεσίες του ΕΟΔΥ 32.571 κρούσματα του κορονοϊού σε παιδιά ηλικίας 4 έως 18 ετών, μείωση κατά 3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τα κρούσματα σε μαθητές αποτελούν το 31% του συνολικού αριθμού των κρουσμάτων στη χώρα, σύμφωνα με την πρόσφατη εβδομαδιαία αναφορά του ΕΟΔΥ.

Ωστόσο, σε ορισμένες περιοχές εμφανίζεται έξαρση. Και κυρίως στην Κοζάνη και την Στερεά Ελλάδα