Επίθεμα υπερήχων θα προσφέρει σαρώσεις καρδιάς σε πραγματικό χρόνο εν κινήσει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
επίθεμα υπερήχων
Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε να βοηθήσει αθλητές και ασθενείς με καρδιακές παθήσεις.

Ο υπέρηχος μπορεί να παρέχει λεπτομερείς εικόνες της καρδιάς σας, αλλά ο όγκος των μηχανημάτων δεν τα καθιστά πρακτικά για συνεχή σάρωση, ειδικά εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο, μπορεί να είναι πολύ πιο… φορητά μηχανήματα στο μέλλον. Ερευνητές από την Σχολή Μηχανολόγων του πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα επίθεμα υπερήχων που παρέχει εικόνες καρδιάς σε πραγματικό χρόνο, ακόμη και όταν βρίσκεστε σε κίνηση! Παρουσίασαν το εύρημά τους σε σχετική δημοσίευση στο Nature.

επίθεμα υπερήχων

Το επίθεμα υπερήχων χρησιμοποιεί επίσης λογισμικό “βαθιάς εκμάθησης” για να υπολογίζει αυτόματα τον όγκο της καρδιακής κοιλίας και να παράγει στατιστικά απόδοσης. Θα ξέρετε την καρδιακή σας παροχή ανά πάσα στιγμή, για παράδειγμα.

Πώς λειτουργεί το επίθεμα υπερήχων

Η συσκευή χρησιμοποιεί πιεζοηλεκτρικούς (δηλαδή, τροφοδοτούμενους με πίεση) μετατροπείς για την εκτέλεση απεικόνισης σε βάθος ιστού. Ηλεκτρόδια υγρού μετάλλου, εν τω μεταξύ, διασφαλίζουν ότι η συσκευή απεικόνισης υπερήχων μπορεί να παραμείνει κολλημένη στο δέρμα σας και συμπαγής. Προηγούμενες προσπάθειες για φορητές συστοιχίες υπερήχων βασίστηκαν σε λεπτές μεταλλικές μεμβράνες που περιορίζουν την πολυπλοκότητα του σχεδιασμού.

(βίντεο από παλιότερη εργασία του επικεφαλής μηχανικού του νέου εμπλάστρου, η οποία μετά από χρόνια ανάπτυξης κατέληξε στην σημερινή της μορφή)

Δυστυχώς αυτή η νέα τεχνολογία δεν είναι κοντά στην παραγωγή.

Οι επιστήμονες θέλουν να δουλέψουν περισσότερο στην σμίκρυνση του συστήματος, το οποίο πρέπει προς το παρόν να συνδεθεί σε ένα εξωτερικό σύστημα επεξεργασίας μέσω ενός εύκαμπτου καλωδίου. Η ομάδα ελπίζει επίσης να βελτιώσει τη χωρική ανάλυση μέσω καλύτερων αλγορίθμων και να χρησιμοποιήσει ένα μεγαλύτερο σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης Τεχνητής Νοημοσύνης, που θα μπορούσε να αντικατοπτρίζει καλύτερα τον γενικό πληθυσμό.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα είναι ήδη ξεκάθαρα.

Οι δημιουργοί πιστεύουν ότι το επίθεμα υπερήχων θα μπορούσε να παρέχει συνεχείς μετρήσεις για ασθενείς με καρδιακή νόσο ή σε εντατική φροντίδα, συμπεριλαμβανομένων των εξωτερικών ασθενών. Οι απομακρυσμένες σαρώσεις υπερήχων είναι ένας ακόμα στόχος, αλλά βασίζονται σε ράβδους ή άλλα δυσκίνητα gadget. Η νέα τεχνολογία θα μπορούσε επίσης να είναι χρήσιμη για τους αθλητές που ελπίζουν να ενισχύσουν την καρδιά τους και να βελτιστοποιήσουν τις ικανότητές τους.

επίθεμα υπερήχων

Η ιδέα δεν περιορίζεται μόνο στην καρδιά.

Οι σχεδιαστές λένε ότι το επίθεμα υπερήχων τους θα μπορούσε να γενικευτεί για χρήση με τη σπονδυλική στήλη, το ήπαρ και τις φλέβες. Υπό αυτό το πρίσμα, η τεχνολογία θα μπορούσε να προσφέρει ελευθερία σε πολλούς ασθενείς και αθλητές που διαφορετικά θα έπρεπε να επισκεφτούν κλινικές ή νοσοκομεία, για να καταγραφούν δεδομένα για την κατάστασή τους.

Πηγές: https://studyfinds.org, https://today.ucsd.edu, https://www.engadget.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος στο στήθος: 3 σημάδια ότι ΔΕΝ είναι καρδιακή προσβολή – Ποιες οι πιθανές αιτίες

Μειωμένη καρδιακή παροχή: Τι έχει πάθει μετά το έμφραγμα ο Μαρκ Όφερμαρς

Κολποκοιλιακός αποκλεισμός 3ου βαθμού: Τι θα νιώσετε στην καρδιά και τι να κάνετε άμεσα

Αίσθηση παλμών καρδιάς: Πώς και ποια συμπληρώματα μπορεί να φέρουν ταχυπαλμία