Επείγοντα του Ευαγγελισμού…Αυτή η μάστιγα! (pics-video)

  • Γιάννα Σουλάκη
επείγοντα του Ευαγγελισμού
Μια τυπική εφημερία στα επείγοντα του Ευαγγελισμού...Πόλεμος σε καιρό ειρήνης. Ασθενείς που υποφέρουν, όρθιοι, σε αμαξίδια, ή σε φορεία, συγγενείς και γιατροί, όλοι μαζί σε μια πολύωρη αναμονή που μπορεί να φτάσει και τις ... 12 ώρες. Καταστάσεις για γερό στομάχι και ατσάλινα νεύρα.

Το iatropedia.gr βρέθηκε στην τελευταία γενική εφημερία του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας και κατέγραψε την ταλαιπωρία των ασθενών, που είχαν την ατυχία να βρεθούν στα επείγοντα του Ευαγγελισμού.

Άλλοι υποφέρουν, άλλοι υπομένουν. Οι πιο θερμόαιμοι τα βάζουν με τους γιατρούς. Παραπονιούνται ή μαλώνουν μεταξύ τους για τη σειρά. Η ασθένεια είναι μια δυσάρεστη κατάσταση. Στον εφημερία του Ευαγγελισμού, όμως, μπορεί να μετατραπεί σε κόλαση, όπως ομολογούν και οι ίδιοι οι γιατροί:

“Λόγω της έλλειψης ουσιαστικής και δωρεάν πρωτοβάθμιας περίθαλψης και λόγω της αποδυνάμωσης πολλών περιφερικών νοσοκομείων η γενική εφημερία των μεγάλων νοσοκομείων, όπως εδώ στον Ευαγγελισμό, είναι πραγματικά μια κόλαση”, μας λέει ο καρδιολόγος του νοσοκομείου και πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας.

Και πράγματι είναι έτσι. Το ομολογεί και ασθενής που περιμένει, ήδη, 5 ώρες και δεν βρίσκεται ούτε στη μέση της διαδικασίας, όπως λέει. Πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας, έχει υγρό στον πνεύμονα και υψηλό πυρετό.

Δείτε τη μαρτυρία της:

Επείγοντα του Ευαγγελισμού: Οι ουρές δεν έχουν τέλος

Κι ενώ το επίπεδο της περίθαλψης είναι υψηλό και το προσωπικό υπερβαίνει τις δυνάμεις του, η ταλαιπωρία είναι ένας αποτρεπτικός παράγοντας για να επισκεφθεί κάποιος τον Ευαγγελισμό.

Κι αυτό γιατί, ο τρόπος διαχείρισης των περιστατικών στα επείγοντα της γενικής εφημερίας, προβλέπει να καταλαμβάνεις κάθε φορά την τελευταία θέση, σε ουρές αναμονής που δεν έχουν τέλος: Από την αναμονή για τον παθολόγο, στην αναμονή του ακτινολογικού, κι από την ουρά του μικροβιολογικού, πάλι στην ουρά του παθολόγου για διάγνωση. Κι αν πρέπει να σε εξετάσουν πολλές ειδικότητες, τότε η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει τις 8 ώρες.

“Η αναμονή μπορεί να είναι από 4 έως και 12 ώρες, έως και 14 ώρες, έχει συμβεί”, επισημαίνει ο Ηλίας Σιώρας:“Οι εργαστηριακές εξετάσεις, οι βιοχημικές, οι υπέρηχοι, οι ακτινογραφίες, οι αξονικές δεν πατάς ένα κουμπί για να βγουν αυτόματα. Και 10 εργαστήρια να δουλεύουν, είναι τόσος πολύς ο κόσμος, μα τόσος πολύς ο κόσμος. Και πρέπει να κάνεις ξεκαθάρισμα των περιστατικών. Πώς θα πάει ο κόσμος σπίτι του αν ο γιατρός δεν είναι σίγουρος; Εχουμε δει και περιστατικά βίας και όχι μόνο λεκτικής. Δεν φταίνε οι γιατροί γι’αυτή τη δυσλειτουργία”, λέει ο γιατρός.

Μόνο το καρδιολογικό, λέει ο κ.Σιώρας, μπορεί να εξυπηρετήσει σε μία εφημερία 120 περιστατικά, με τρεις 8ωρες βάρδιες, ανά 2 νοσηλεύτριες στη βάρδια. Αν οι γιατροί αντιμετωπίσουν μια ανακοπή, όλο το καρδιολογικό team θα ασχοληθεί μ’ αυτή: “Αναγκαστικά αφήνουμε όλα τα άλλα περιστατικά. Υποχρεωτικά! Θα είναι έγκλημα αν αφήσεις την ανακοπή και ασχοληθείς με έναν άτυπο πόνο”, λέει ο καρδιολόγος.

Η εφημερία του Ευαγγελισμού σε νούμερα

Μία ενδεικτική εφημερία του Ευαγγελισμού:

Προσέλευση για εξέταση: 1.000 ασθενείς (ανώτατο όριο 1.800)
Εισαγωγές: 210-250 ασθενείς
Ράντζα : 80 (ή αλλιώς επικουρικές κλίνες)

Η Α’ παθολογική για παράδειγμα με δυναμικότητα 32 κλινών και το πρωί της επόμενης μέρας, μετά την εφημερία του Σαββάτου είχε 29 επιπλέον ράντζα στους διαδρόμους.

Το φαινόμενο “Επείγοντα Ευαγγελισμού” οφείλεται σε τρεις κυρίως παράγοντες:

  • Μεγάλη προσέλευση ασθενών

Τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν με ασφάλεια στα ΠΕΔΥ, ή σε μικρότερα νοσοκομεία. Ομως οι πολίτες γνωρίζουν ότι είναι αποδυναμωμένα και από προσωπικό και από εξοπλισμό και δεν τα εμπιστεύονται. “Όλος ο όγκος των έκτακτων περιστατικών συνωστίζεται στα Επείγοντα του Γεννηματά, στο Λαϊκό, στο Αλεξάνδρα, το Αττικό ή τη Νίκαια. Είναι ένας πραγματικά πολύ μεγάλος συνωστισμός ασθενών, όπου έχουμε υπολογίσει εδώ και πολλά χρόνια, ότι το 60-70% από αυτούς οφείλονται στην κακή λειτουργία της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας”, λέει ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων.

  • Μειωμένος κρατικός Προϋπολογισμός

Ο προϋπολογισμός των νοσοκομείων κάθε χρόνο μειώνεται. Αυτό οφείλεται στις περιορισμένες αποδόσεις χρημάτων του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Τα ποσά που αποδίδει ο ΕΟΠΥΥ δεν ξεπερνούν το 25% των πραγματικών οφειλών. Ο Ηλίας Σιώρας σχολιάζει: «Οταν ο ΕΟΠΥΥ δεν μας δίνει χρήματα, δεν δίνει αυτά που οφείλει, όταν ο κρατικός προϋπολογισμός είναι μειωμένος, πώς θα βγει το νοσοκομείο με τόσο όγκο δουλειάς;”

  • Ελλείψεις προσωπικού

Ο Ευαγγελισμός λειτουργεί με το 2/3 του προσωπικού που οφείλει να έχει, ενώ οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών, νοσηλευτών, παρασκευαστών, τεχνικών και διοικητικού προσωπικού ξεπερνούν τις 750: “Στο νοσηλευτικό κλάδο, λέει ο καρδιολόγος Ηλίας Σιώρας, είναι περίπου 350 έως 400 κενές οργανικές θέσεις, ενώ αρκετές δεκάδες είναι αποσπασμένοι σε διάφορες άσχετες θέσεις. Πώς να καλυφθούν τα κενά με 70 θέσεις επικουρικών που αναμένεται να προσληφθούν;”, καταλήγει ο πρόεδρος των εργαζομένων. 

Ρεπορτάζ: Εφη Κουλοχέρη

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σόου με Πολάκη και Γιαννάκο έξω από το Υπουργείο Υγείας

Διπολική διαταραχή: Τα βασικά σημάδια – Πώς θα καταλάβετε έναν διπολικό

Ζητά δικαίωση για τον αδελφό του, που πέθανε από πειραματική επέμβαση για την απώλεια βάρους