ΕΟΠΥΥ: Μόνο στο συγκεκριμένο ραδιενεργό φάρμακο προβλέπεται η αναφορά στο προσδόκιμο ζωής

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Μπάχαλο επικρατεί από το περασμένο Σαββατοκύριακο με την αναφορά στο προσδόκιμο ζωής ασθενούς με καρκίνο του προστάτη ως κριτήριο για να του δοθεί Φάρμακο Υψηλού Κόστους από την Επιτροπή Έγκρισης των ΦΥΚ. Όπως διευκρινίζει πάντως σήμερα ο ΕΟΠΥΥ, η αναφορά στο προσδόκιμο ζωής προβλέπεται μόνο για το συγκεκριμένο σκεύασμα καθώς είναι ραδιενεργό κι αν ο ασθενής βρίσκεται σε τελευταίο στάδιο, μπορεί αν τον βλάψει.

Αναφορικά με τη διαδικασία έγκρισης χορήγησης ογκολογικού φαρμάκου, ο Ε.Ο.Π.Υ.Υ. διευκρινίζει:

• Στις ιατρικές συνταγές για τη χορήγηση αντικαρκινικών φαρμάκων ή άλλων φαρμάκων, δεν αναφέρεται το προσδόκιμο επιβίωσης.
• Για ορισμένα ογκολογικά φάρμακα απαιτείται προέγκριση από Ειδική Επιστημονική Επιτροπή. Για την επιτάχυνση της διαδικασίας έχουν σχεδιαστεί πρότυπα των γνωματεύσεων που συμπληρώνει ο θεράπων ιατρός.
• Από το σύνολο των φαρμάκων που προεγκρίνονται από τις Ειδικές Επιτροπές, στο συγκεκριμένο μόνο ραδιενεργό φάρμακο αναγράφεται μεταξύ άλλων το προσδόκιμο επιβίωσης. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η μελέτη έγκρισης του φαρμάκου – όπως αυτή περιγράφεται στη δημόσια αναφορά αξιολόγησής του από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου – περιλαμβάνει μεταξύ άλλων κριτηρίων και τη φυσική κατάσταση του ασθενούς / προσδόκιμο επιβίωσης.
• Ο Οργανισμός ουδέποτε χρησιμοποίησε την παράμετρο «Προσδόκιμο Επιβίωσης» ως κριτήριο παροχής ενός αναγκαίου φαρμάκου. Αντίθετα η συγκεκριμένη πληροφορία χρησιμοποιέται στο πλαίσιο της συνεχούς αξιολόγησης των θεραπειών.

Όπως αναφέρουν, «ο ΕΟΠΥΥ διατηρώντας τις ασφαλιστικές δικλείδες για την ορθή χορήγηση του φαρμάκου (όπως ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκου και την ιατρική κοινότητα), προχωρά σε αναθεώρηση των εντύπων γνωμάτευσης. Ο Οργανισμός λειτουργεί καθημερινά έχοντας ως αδιαπραγμάτευτο στόχο, την ΠΛΗΡΗ ΚΑΛΥΨΗ ΤΩΝ ΑΝΑΓΚΩΝ κάθε ΠΟΛΙΤΗ, τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας μας».

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/ta-mazevoun-apo-ton-eopyy-gia-prosdokimo-zois/74173/

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/epitropi-egkrisis-farmakon-ypsilou-kostous-zitouse-telika-prosdokimo-zois/74124/

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/idika-pouthena-sto-systima-syntagografisis-den-anaferetai-o-oros-prosdokimo-zois/74120/

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/o-isa-zitei-exigiseis-apo-ton-eopyy-aformi-dimosievma-tou-iatropedia/73998/

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/apokleistiko-o-fakelos-itan-ellipis-alla-chrisimopoiisan-tin-ekfrasi-prosdokimo-zois-den-einai-dokimo/73935/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν