Ο ΙΣΑ ζητεί εξηγήσεις από τον ΕΟΠΥΥ με αφορμή δημοσίευμα του iatropedia

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η είδηση που επικράτησε στην ειδησεογραφία του Σαββατοκύριακου σε ό,τι αφορά την Υγεία, έχει να κάνει με ασθενή που πάσχει από καρκίνο του προστάτη και ζητώντας να λάβει άδεια λήψης Φαρμάκου Υψηλού Κόστους, του ζήτησαν να συμπεριλάβει στον φάκελο μεταξύ άλλων και γνωμάτευση του θεράποντος ιατρού του για το προσδόκιμο ζωής του. Η καταγγελία έγινε το πρωί του Σαββάτου στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά.

Διαβάστε το χθεσινό αποκλειστικό θέμα του iatropedia.gr

https://www.iatropedia.gr/eidiseis/apokleistiko-o-fakelos-itan-ellipis-alla-chrisimopoiisan-tin-ekfrasi-prosdokimo-zois-den-einai-dokimo/73935/

Όπως αναφέρει ο ΙΣΑ, «πληροφορηθήκαμε ότι στο σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης σε συνταγές σκευασμάτων τα οποία συνταγογραφούν συγκεκριμένες ιατρικές ειδικότητες που αφορούν σκευάσματα σοβαρών παθήσεων, όπως κακοήθειες, απαιτείται η αναγραφή του προσδόκιμου χρόνου επιβίωσης του ασθενή προκειμένου να ολοκληρωθεί η συνταγογράφηση.

Στην περίπτωση που πρόκειται για οδηγία η οποία υποχρεώνει τους γιατρούς να αναγράφουν τον προσδόκιμο χρόνο επιβίωσης του ασθενή τους, ζητούμε να αποσυρθεί άμεσα, καθώς μόνο ως απαράδεκτη θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί η αναγραφή τούτη στην συνταγή του ασθενή. Είναι πραγματικά έξω από τα πλαίσια της λογικής και της ηθικής την στιγμή που ο ασθενής παραλαμβάνει την συνταγή για την χορήγηση του φαρμάκου του, να αναγράφεται σε αυτήν ότι του «απομένει» ελάχιστος χρόνος ζωής.

Ο ΙΣΑ αναμένει τις άμεσες ενέργειες σας για το πρωτοφανές αυτό ζήτημα».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν