ΕΟΠΥΥ: Η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για εισαγωγή σε Θεραπευτήρια και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων

  • Ελισάβετ Σταύρου
ΕΟΠΥΥ
Ο ΕΟΠΥΥ διευκρινίζει ποιες είναι οι προϋποθέσεις εισαγωγής δικαιούχων σε συμβεβλημένα Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων και Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Διευκρινίσεις σχετικά με την διαδικασία εισαγωγής δικαιούχων σε Θεραπευτήρια Χρόνιων Παθήσεων (ΘΧΠ)και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΟΠΥΥ, δεν προβλέπεται Κοινωνική Έκθεση προκειμένου να εισαχθεί κάποιος σε Θεραπευτήριο ή γηροκομείο. Ισχύει για όλους τους φορείς ΘΧΠ/ΜΦΗ, είτε έχουν υπογράψει το νέο συμβατικό πλαίσιο με τον Οργανισμό, είτε όχι.

Επίσης, αναφέρει ότι δεν προβλέπεται προτεραιοποίηση περιστατικών και οι φορείς πρέπει να διαχειριστούν τα αιτήματά τους για φιλοξενία.

Διευκρινίζει ότι η εκδήλωση ενδιαφέροντος αίτησης φιλοξενίας πρέπει να γίνεται απευθείας στα Θεραπευτήρια ή τα γηροκομεία και όχι στις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΕΟΠΥΥ, οι οποίες θα παραδίδουν τις λίστες αναμονής αιτημάτων φιλοξενίας, εφόσον διαθέτουν, στις εκάστοτε δομές.

Στο ημερήσιο τροφείο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων:

α) η υγεινή διαμονή, προσαρμοσμένη σις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου,

β) η υγεινή και επαρκής διατροφή ανάλογα με την κατάσταση υγείας του,

γ) η συνεχής φροντίδα για την ατομική καθαριότητά του,

δ) η τακτική ιατρική παρακολούθηση.

Σύμφωνα με τον ΕΟΠΥΥ, δεν χρειάζεται προέγκριση από ελεγκτή, παρά μόνο η συμπλήρωση της χειρόγραφης γνωμάτευσης έως ότου γίνει ηλεκτρονική, ενώ για όλους τους ωφελούμενους, είτε είναι προυπάρχουσες είτε είναι νέες εισαγωγές, θα υποβάλλεται χειρόγραφη γνωμάτευση άπαξ και δεν απαιτείται ετήσια ανανέωση της αρχικής γνωμάτευσης εισαγωγής.

Επισημαίνεται ότι, όλα τα παραπάνω αναφερόμενα αφορούν στους Φορείς (ΘΧΠ και ΜΦΗ), οι οποίοι έχουν συνάψει σύμβαση με τον Οργανισμό σύμφωνα με το νέο συμβατικό πλαίσιο. Οι υποβολές θα γίνονται χειρόγραφα και έως την έναρξη παραγωγικής λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος για τις υποβολές των δαπανών. Οι φορείς που δεν έχουν συνάψει σύμβαση με τον οργανισμό σύμφωνα με το νέο συμβατικό πλαίσιο ακολουθούν την προϋπάρχουσα διαδικασία έκδοσης ηλεκτρονικών γνωματεύσεων μέσω του e-dapy ανοικτής περίθαλψης.

Όσον αφορά τα δικαιολογητικά αποζημίωσης των συμβεβλημένων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, αυτά θα υποβάλλονται στην ΠΕ.ΔΙ. του ΕΟΔΥΥ που ανήκει η εκάστοτε δομή, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία το πληροφοριακό σύστημα του Οργανισμού.

Διαβάστε αναλυτικά τα δικαιολογητικά αποζημίωσης των συμβεβλημένων Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων (σελ.3-4). 

Φωτογραφία: iStock