ΕΟΠΥΥ: Εξωσωματική μόνο για λίγες! Ποιες αποκλείονται από την αποζημίωση

  • Iatropedia
Τι κι αν η χώρα μας παρουσιάζει σοβαρά πρόβλημα υπογεννητικότητας. Τι κι αν χιλιάδες ζευγάρια προσπαθούν να κάνουν παιδί. Για τον ΕΟΠΥΥ αυτά δε φαίνεται να έχουν μεγάλη σημασία καθώς οι περιορισμοί για γυναίκες που θέλουν να τεκνοποιήσουν …ζουν και βασιλεύουν.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Κοντά στα 300.000 υπολογίζονται από τους ειδικούς τα υπογόνιμα ζευγάρια στη χώρα μας. Τα περισσότερα προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τη μέθοδο της εξωσωματικής αλλά χωρίς καμία στήριξη από τον μεγαλύτερο φορέα υγείας της χώρας.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρών Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, τα χρήματα που δίνει ο ΕΟΠΥΥ για μια πλήρη προσπάθεια εξωσωματικής είναι κοντά στα 300 ευρώ όταν το κόστος είναι πενταπλάσιο. Χρήματα τα οποία μάλιστα εισπράττουν με καθυστέρηση μηνών. «Οι επιτροπές εξέτασης είναι λίγες ενώ χρειάζονται πάνω από 6 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία και να εισπραχθούν τα λίγα αυτά χρήματα» σημειώνουν οι ειδικοί.

Το δυσβάσταχτο αυτό κόστος αποτελεί πλέον σε καιρό μνημονίου αποτρεπτικό παράγοντα για πολλά ζευγάρια για να κάνουν παιδί.

Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά ο ΕΟΠΥΥ αποκλείει και τις ανύπαντρες γυναίκες από το να τεκνοποιήσουν.

Αποκλείει από την αποζημίωση για εξωσωματική γονιμοποίηση τις ανύπαντρες γυναίκες. Παρότι ο νόμος το προβλέπει ξεκάθαρα, ο Οργανισμός δεν καλύπτει όσες γυναίκες θέλουν να τεκνοποιήσουν εκτός γάμου έστω κι αν έχουν επιλέξει να ακολουθήσουν τη διαδικασία μετά συντρόφου.Αποτέλεσμα είναι φυσικά οι περισσότερες να αποφεύγουν την ταλαιπωρία και φυσικά την τεχνική γονιμοποίηση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η λίστα του…Σίντλερ στον ΕΟΠΥΥ! Έτοιμοι οι κατάλογοι με τις απολύσεις-λουκέτα

Τέλος το ρευστό για πετρέλαιο στα νοσοκομεία! Τι καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Νέες κόντρες στα νοσοκομεία για το αίμα της Χρυσής Αυγής! Όλο το παρασκήνιο

Χωρίς ειδικά εργαστήρια ο Νέος ΕΟΠΥΥ! Προς απόλυση και γιατροί των εργαστηρίων