ΕΟΦ: Στοπ στις εξαγωγές για να μην έχουμε ελλείψεις φαρμάκων

  • Iatropedia
Μέτρα προκειμένου να μην καταγραφούν ελλείψεις στην αγορά από το νέο δελτίο τιμών λαμβάνει ο Εθνικός Οργανισμός φαρμάκων.

Ειδικότερα συνιστά αλλά ουσιαστικά δίνει εντολή να διακοπούν οι εξαγωγές φαρμάκων στο εξωτερικό. Όπως σημειώνεται από το φορέα: «Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ως έκτακτο μέτρο προστασίας της Δημόσιας Υγείας και προκειμένου να αποφευχθούν ελλείψεις φαρμάκων σχετιζόμενες με την έναρξη ισχύος του νέου δελτίου τιμών, προβαίνει σε σύσταση, προς όλους τους εμπλεκόμενους, για την προσωρινή γενική αναστολή εξαγωγών και ενδοκοινοτικής διακίνησης όλων των φαρμακευτικών προϊόντων, από σήμερα 23-10-2012. Η απόφαση εφαρμόζεται άμεσα και έχει προσωρινό χαρακτήρα».

Παράλληλα συστήνεται από τον ΕΟΦ αναστολή αποθεματοποίησης και επιβάλλεται η διάθεση στην εγχώρια αγορά φαρμακευτικών προϊόντων από όλους του συμμετέχοντες στη διακίνηση (φαρμακευτικές εταιρείες, φαρμακαποθήκες, φαρμακεία).

Μάλιστα ο ΕΟΦ προειδοποιεί ότι θα παρακολουθεί την πορεία εφαρμογής των μέτρων και σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, θα προβεί σε απαγόρευση εξαγωγών και στην επιβολή των προβλεπόμενων από το νόμο σχετικών κυρώσεων.