ΕΟΦ: Η…κρίση φταίει για τις ελλείψεις στα φαρμακεία

  • Iatropedia
Μετά από μέρες ελλείψεων βασικών σκευασμάτων στα φαρμακεία και την ταλαιπωρία των ασθενών, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε ότι βασική αιτία των ελλείψεων είναι η οικονομική κρίση, ενώ απειλεί και με αυστηρές ποινές σε όσες εταιρείες δεν αποκαθιστούν τις ελλείψεις.

Χρειάστηκε να περάσουν αρκετές ημέρες με άδεια πολλά ράφια φαρμακείων για να διερευνήσει ο αρμόδιος φορέας ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) τα αίτια του φαινομένου.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Γιάννης Τούντας: «για ορισμένα από τα φάρμακα που αναφέρθηκαν ότι βρίσκονται σε έλλειψη έχει διακοπεί η κυκλοφορία τους, ενώ για κάποια άλλα απαιτούνται τροποποιήσεις αδείας κυκλοφορίας. Για τα υπόλοιπα προϊόντα, οι αρμόδιες εταιρείες που τα προμηθεύουν διαβεβαίωσαν ότι αποκαθιστούν ή θα αποκαταστήσουν άμεσα την υπάρχουσα έλλειψή τους. Σε αντίθετη περίπτωση ο ΕΟΦ θα προβεί σε κυρώσεις και χρηματικές ποινές, όπως έπραξε και στο παρελθόν».

Αίσθηση προκαλεί η αναφορά του προέδρου του ΕΟΦ στην οικονομική κρίση στην οποία αποδίδει τα βασικά αίτια του προβλήματος, το οποίο ωστόσο δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά φαρμακεία. Και αυτό διότι κενά σε βασικά καθημερινά φάρμακα υπάρχουν πολύ συχνά εξαιτίας των λεγόμενων παράλληλων εξαγωγών. Λόγω των μειώσεων των τιμών στα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, πολλές φαρμακαποθήκες προτιμούν να μην προμηθεύουν τα φαρμακεία αλλά να εξάγουν τα φάρμακα στο εξωτερικό αυξάνοντας έτσι το κέρδος τους. Να σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι τιμές των φαρμακευτικών προϊόντων θεωρούνται ιδιαιτέρως χαμηλές σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη με αποτέλεσμα να γίνεται επί σειρά ετών ένα παιχνίδι μεταπωλήσεων φαρμάκων.

Παρ αυτά ο πρόεδρος του ΕΟΦ σημειώνει χαρακτηριστικά: «ο βασικός λόγος των ελλείψεων στην παρούσα φάση οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι η οικονομική κρίση δυσχεραίνει τις οικονομικές συναλλαγές μεταξύ εταιρειών –φαρμακαποθηκών – φαρμακείων με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται καθυστερήσεις στην έγκαιρη διακίνηση της αναγκαίας ποσότητας ορισμένων φαρμάκων».