ΕΟΦ: Επικίνδυνο χημικό πωλείται σαν συμπλήρωμα στο Ίντερνετ – Συνδέεται με θανάτους

  • Ρούλα Τσουλέα
ΕΟΦ
Το «συμπλήρωμα» περιέχει τοξική ουσία, η οποία μπορεί να προκαλέσει μέχρι και εκρήξεις, αναφέρει ο Οργανισμός.

Ένα «διατροφικό συμπλήρωμα» που πωλείται μέσω του Ίντερνετ περιέχει ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν, το οποίο έχει προκαλέσει δεκάδες θανάτους, προειδοποιεί ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το «συμπλήρωμα» λέγεται DNP DINITROPHENOL και διακινείται σε μορφή δισκίων των 250 mg. Σύμφωνα με ενημέρωση που έλαβε ο Οργανισμός από τις αρμόδιες Αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου σε συνεργασία με τον ΕΦΕΤ, το σκεύασμα αυτό περιέχει την ουσία 2,4 Dinitrophenol, η οποία είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία.

Το DNP είναι ένα βιομηχανικό χημικό προϊόν που διατίθεται στο εμπόριο ως λιποδιαλυτικό. Το χημικό αυτό δεν είναι ασφαλές για ανθρώπινη κατανάλωση. Έχει προκαλέσει τουλάχιστον 30 θανάτους στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2012, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε:

  • Ανεπάρκεια οργάνων
  • Καρδιακές προσβολές
  • Έντονους εμετούς
  • Ταχεία αύξηση της εσωτερικής θερμοκρασίας του σώματος

Σαν να μην έφταναν όλ’ αυτά, ο ΕΟΦ τονίζει πως το DNP είναι και ένα εξαιρετικά ασταθές χημικό προϊόν. Έτσι, υπό την επίδραση διαφόρων παραγόντων μπορεί να αποσυντεθεί, προκαλώντας πυρκαγιά και εκρήξεις!

Είναι επίσης τοξικό όταν εισπνέεται, έρχεται σε επαφή με το δέρμα και σε περίπτωση κατάποσης. Είναι επίσης τοξικό για το περιβάλλον.

Η κυκλοφορία του προϊόντος στην Ελλάδα γίνεται και μέσω διαδικτύου, μέσω της ιστοσελίδας www.tradekey.com.

Εφιστάται η προσοχή των καταναλωτών, ώστε σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους το προϊόν, να μην το χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. «Επισημαίνουμε και πάλι ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», καταλήγει ο Οργανισμός στην ανακοίνωσή του.

Φωτογραφία: iStock