ΕΟΦ: Δεν επιδρούν αρνητικά στον κορωνοϊό τα φάρμακα κατά της υπέρτασης

  • Γιάννα Σουλάκη
ΕΟΦ
Σύσταση προς τους ασθενείς με υψηλή αρτηριακή πίεση να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αναστολείς ΜΕΑ ή σαρτάνες, όπως τους έχει συστήσει ο ιατρός τους, εξέδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Τελευταία δεδομένα υποστηρίζουν τη συνεχιζόμενη χρήση των αναστολέων ΜΕΑ και των σαρτανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, σύμφωνα με τον ΕΟΦ. Πρόκειται για θεραπείες που χορηγούνται σε ασθενείς με αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο, τα οποία τον Απρίλιο είχαν ενοχοποιηθεί από μελέτες, για αυξημένο κίνδυνο που σχετίζεται με τη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

Πρόσφατες μελέτες παρατήρησης των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) και των ανταγωνιστών του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ΑRBs, που ονομάζονται επίσης σαρτάνες), σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), δεν έχουν δείξει επίδραση των σκευασμάτων αυτών στον κίνδυνο μόλυνσης με σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο κορωνοϊού (τον ιό που προκαλεί τη νόσο COVID-19) και δεν υποδεικνύουν αρνητική επίδραση στην έκβαση των ασθενών με νόσο COVID-19.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) για το λόγο αυτό επαναλαμβάνει την προηγούμενη συμβουλή του ότι «οι ασθενείς θα πρέπει να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν αναστολείς ΜΕΑ ή σαρτάνες όπως τους έχει συστήσει ο ιατρός τους. Οι ασθενείς που έχουν ερωτήματα ή ανησυχίες σχετικά με την αγωγή τους θα πρέπει να συμβουλευτούν έναν επαγγελματία υγείας».

Καθησυχαστικός ο ΕΟΦ για τη χρήση των φαρμάκων

Οι αναστολείς ΜΕΑ και οι σαρτάνες χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα ή νεφρική νόσο. Τον Απρίλιο του 2020, μέσα ενημέρωσης και δημοσιεύσεις προκάλεσαν ανησυχίες για τις δράσεις αυτών των φαρμάκων σε ασθενείς με νόσο COVID-19.

Πρόσφατα, όμως, στο πλαίσιο της εξελισσόμενης παρακολούθησης της ασφάλειας των φαρμάκων, έγινε ανασκόπηση 16 πρόσφατα δημοσιευμένων μελετών για την χρήση των αναστολέων ΜΕΑ και των σαρτανών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, η οποία έδειξε ότι «αυτές οι ανησυχίες δεν υποστηρίζονται από την πλέον πρόσφατη κλινική τεκμηρίωση».

«Ο EMA και το δίκτυο ρυθμιστικών αρχών της ΕΕ θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τα διαθέσιμα δεδομένα και αυτά που προκύπτουν για την χρήση φαρμάκων κατά τη διάρκεια της εξελισσόμενης πανδημίας COVID-19 και εργάζεται μαζί με άλλες ρυθμιστικές αρχές και σχετικούς Ευρωπαϊκούς και διεθνείς οργανισμούς για να παρέχουν αξιόπιστες συμβουλές για την ασφαλή χρήση των φαρμάκων», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΟΦ.

Περισσότερες πληροφορίες για τις θεραπείες

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ΜΕΑ) είναι φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακά προβλήματα και άλλες παθήσεις. Έχουν δραστικές ουσίες τα ονόματα των οποίων καταλήγουν σε «πρίλη».

Οι αναστολείς ΜΕΑ εμποδίζουν ένα ένζυμο στο σώμα να παράγει αγγειοτενσίνη ΙΙ, μία ορμόνη που στενεύει τα αγγεία του αίματος. Η στένωση αυτή μπορεί να προκαλέσει υψηλή αρτηριακή πίεση και αναγκάζει την καρδιά να δουλεύει πιο σκληρά.

Η αγγειοτενσίνη ΙΙ απελευθερώvει επίσης ορμόνες που ανεβάζουν την πίεση του αίματος. Οι ανταγωνιστές του υποδοχέα της αγγειοτενσίνης (ARBs, επίσης γνωστοί ως σαρτάνες) χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ασθενών με υψηλή αρτηριακή πίεση και σε εκείνους με ορισμένες καρδιακές ή νεφρικές παθήσεις και επιπλοκές όπως η διαβητική νευροπάθεια. Λειτουργούν επίσης εμποδίζοντας τη δράση της αγγειοτενσίνης ΙΙ, εμποδίζοντας τα αγγεία του αίματος να συσπαστούν έτσι ώστε να μην ανεβαίνει η πίεση του αίματος.

 

* Περισσότερες πληροφορίες και συστάσεις για την νόσο COVID-19 είναι διαθέσιμες στον ιστότοπο του ΕΜΑ και στους ιστότοπους των εθνικών αρμόδιων αρχών.