Ένταση στο ΠΑΓΝΗ λόγω παράτασης της θητείας του Διοικητή που έστειλε “έλεγχο” στα σπίτια άρρωστων γιατρών

  • Γιάννα Σουλάκη
ΠΑΓΝΗ
Οι αναισθησιολόγοι του Νοσοκομείου ζητούν την απομάκρυνση του Γ. Χαλκιαδάκη.

Με μαζικές παραιτήσεις απειλούν οι γιατροί του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης (ΠΑΓΝΗ) εάν δεν παυθεί από τα καθήκοντά του, ο Γιώργος Χαλκιαδάκης. Ο διοικητής που -όπως καταγγέλλεται- προχώρησε στην “αδιανόητη ενέργεια” να αποστείλει επιθεωρητές υγείας για έλεγχο στα σπίτια τριών αναισθησιολόγων, οι οποίοι είχαν δηλώσει άδεια ασθενείας, καθώς έπασχαν από Covid-19.

Σε επιστολή που απέστειλαν οι γιατροί του ΠΑΓΝΗ στον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη, στις 11/1, σύμφωνα με το cretapost, και στην οποία ζητούν τη μη ανανέωση της θητείας της τωρινής διοίκησης του ΠΑΓΝΗ και την άμεση απομάκρυνση της από το νοσοκομείο, προειδοποιούν ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων αναισθησιολόγων, μιας ειδικότητας μάλιστα που είναι δυσεύρετη στα νοσοκομεία όλης της χώρας και όχι μόνο της Κρήτης:

“Σε κάθε άλλη περίπτωση σας προειδοποιούμε ότι θα υπάρξει κύμα παραιτήσεων από τους αναισθησιολόγους και πολλές άλλες ειδικότητες και θα συνεχίσουμε τον αγώνα με τη συμπαράσταση της κοινωνίας της Κρήτης”, σημειώνουν οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου.

Δείτε επίσης: Καταγγελία ΠΙΣ για Διοικητή του ΠΑΝΓΗ: Έστειλε κατ’ οίκον έλεγχο σε αναισθησιολόγους του νοσοκομείου που δήλωσαν ασθένεια Covid-19

Γιατί ξεσηκώθηκαν οι εργαζόμενοι του ΠΑΓΝΗ

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των -ούτως ή άλλως ταραγμένων σχέσεων του Διοικητή με τους εργαζόμενους του Νοσοκομείου, οι οποίοι του προσάπτουν αυταρχική συμπεριφορά- ήταν η πρωτοβουλία του κ. Χαλκιαδάκη τον περασμένο Δεκέμβριο, να στείλει επαγγελματίες υγείας στο σπίτι τριών αναισθησιολόγων του Νοσοκομείου, οι οποίοι είχαν βρεθεί θετικοί στον κορονοϊό.

Κατά παράβαση των καθηκόντων του, ο Διοικητής, αμφισβητώντας τις θετικές ενδείξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα της COVID-19, διενήργησε μέσω των υπαλλήλων του νοσοκομείου εκ νέου εργαστηριακό έλεγχο από τους εργαζόμενους κατ’ οίκον.

Ωστόσο, και ο επαναληπτικός έλεγχος επιβεβαίωσε τη νόσηση των τριών γιατρών, αφήνοντας έκθετο τον Διοικητή.

Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) για Διοικητή ΠΑΓΝΗ: «Οι αυταρχικές συμπεριφορές των Διοικήσεων οδηγούν στο κύμα παραιτήσεων των γιατρών»

Παράταση της θητείας του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ

Παρ’ όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, προχώρησε σε ανανέωση της θητείας του Διοικητή κ. Χαλκαδιάκη, με απόφαση που έλαβε ΦΕΚ στις 12/1/22, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση βουλευτών Κρήτης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη σχετική ανακοίνωση τους, οι βουλευτές τονίζουν πως «η μόνη κίνηση εκτόνωσης της κρίσης και διασφάλισης της εύρυθμης λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ, είναι η αποπομπή του κ. Χαλκιαδάκη από τη θέση του. Είναι υποχρέωση του Υπουργού Υγείας να ζητήσει με αυτό τον τρόπο έμπρακτα συγγνώμη από τους συγκεκριμένους γιατρούς του νοσοκομείου, αλλά και από το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού».

Σύσσωμος ο Ιατρικός κόσμος της χώρας κατά του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ

Αξίζει να σημειωθεί πως η πράξη αυτή του Διοικητή του ΠΑΓΝΗ κ. Χαλκιαδάκη, καταδικάστηκε από σύσσωμο τον Ιατρικό κόσμο, δηλαδή, όχι μόνο από τους νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και από τους ιδιώτες.

Το θέμα έβγαλε πρώτος στη δημοσιότητα ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ), ο οποίος σε κοινή ανακοίνωσή του με τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου Κρήτης, χαρακτήρισε «απαξιωτική» τη συμπεριφορά του Διοικητή και «προσβλητική για το ιατρικό σώμα», να στείλει υπαλλήλους του νοσοκομείου για «έλεγχο» στις οικίες τριών αναισθησιολόγων που είχαν δηλώσει άδεια ασθενείας λόγω Covid-19.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), ζήτησε επίσης από το Υπουργείο Υγείας, να αποπέμψει άμεσα τον συγκεκριμένο Διοικητή.

«Με τέτοιες αυταρχικές και προσβλητικές συμπεριφορές, που κινούνται στα πλαίσια του εργασιακού εκφοβισμού και κατάχρησης εξουσίας και που θεωρούν τους γιατρούς και τους εργαζόμενους στα δημόσια νοσοκομεία οιωνοί ψεύτες και απατεώνες, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ ανταμείβει τους τρείς αναισθησιολόγους για την προσφορά τους στην αντιμετώπιση της πανδημίας και γενικότερα στην περίθαλψη των ασθενών», σχολιάζουν οι γιατροί.