Ενοχλήθηκε το υπουργείο Υγείας από δημοσίευση στην ιστοσελίδα εργαζομένων του ΕΚΑΒ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Σε πρόσφατο δημοσίευμα στον ιστότοπο http://www.ekabnews.gr/ καταγγέλθηκαν μια σειρά από ζητήματα, σχετικά με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας, τα οποία - όπως σχολιάζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Υγείας- έχουν ήδη απαντηθεί.

Όπως σχολιάζουν εξάλλου από την Αριστοτέλους, «δεν θεωρείται τυχαία η συγκυρία των «αποκαλύψεων», ιδιαίτερα μετά την παράδοση 14 νέων ασθενοφόρων και την παράδοση νέου κτιρίου στο ΕΚΑΒ Κοζάνης».

Και στην συνέχεια περνούν στην αντεπίθεση εξηγώντας ένα- ένα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν στην ιστοσελίδα των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ από την δική τους …οπτική γωνία:

Αναφέρουν χαρακτηριστικά από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας:

«Ας επαναλάβουμε μερικές απαντήσεις :

–  Ο ίδιος ο καταγγέλλων ήταν μέλος της Διοίκησης του ΕΚΑΒ και γνωρίζει πολύ καλά το παρασκήνιο, τα γιατί και τα πως. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι με πολύ μεγάλες προσπάθειες από πλευράς της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης του ΕΚΑΒ, έγινε η προμήθεια των 90 (και όχι 98) ασθενοφόρων, το φθινόπωρο του 2015, για τις οκτώ από τις 13 Περιφέρειες.

Επιπλέον, ας μπει στον κόπο να πληροφορήσει τον κόσμο γιατί δεν έγινε η συνένωση των δύο διαγωνισμών για τα ασθενοφόρα, προκειμένου να γίνει υπό διακομματική επιτροπή, πράγμα που θεωρούμε ότι αφ’ ενός μεν θα απέτρεπε τα διάφορα «παιχνίδια» και αφ’ ετέρου η προμήθεια των ασθενοφόρων θα ήταν πολύ μεγαλύτερη (186+114), με αποτέλεσμα επί της ουσίας να κλείσει για την Ελλάδα το θέμα προμήθειας ασθενοφόρων για τα επόμενα έτη.

–  Συμφωνούμε για τον απαρχαιωμένο στόλο, πλην όμως αυτά τα χιλιόμετρα δεν έγιναν το τελευταίο έτος. Παραπέμπουμε στην προηγούμενη επισήμανση.

Ωστόσο, καλό είναι να είμαστε και σωστά πληροφορημένοι. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του συνεργείου οχημάτων του ΕΚΑΒ στην Αθήνα, κανένα από τα υπό επισκευή ασθενοφόρα δεν έχει διανύσει 1.000.000 χλμ., εκτός κι αν περιλαμβάνει αυτά τα οποία προορίζονται για τον ΟΔΔΥ.  Και για να υπάρχει ακριβέστερη εικόνα, τα υπό επισκευή ασθενοφόρα έχουν διανύσει κατά μέσο όρο 461.690 χλμ.

–  Όσο για τον αριθμό των επιχειρούντων στην Αθήνα ασθενοφόρων, με σκληρές προσπάθειες εργαζομένων και διοίκησης, ο μέσος όρος τους ήδη υπερβαίνει τα 63 κατά μήνα, ενώ συνυπολογίζοντας τα Ασθενοφόρα των διακομιδών, ξεπερνούμε τα 72, με αυξητικές τάσεις.

–  Για τα χαμένα χρήματα του ΕΣΠΑ, παραπέμπουμε και πάλι στην πρώτη επισήμανση.

–  Δυστυχώς σ’ ότι αφορά τα ελικόπτερα, πάλι διαπιστώνεται έλλειψη πληροφόρησης, αλλά και κακόβουλη πρόθεση. Δεδομένου ότι το πρώτο από τα τρία εναπομείναντα ελικόπτερα καθηλώθηκε το 2008, το δεύτερο το 2012 και το τρίτο μόλις τον Σεπτέμβρη του 2015, μάλλον είναι όψιμο το ενδιαφέρον του επί σειρά ετών στο παρελθόν μέλους του ΔΣ. Αλήθεια έχει ξαναθέσει το θέμα των ελικοπτέρων όλα αυτά τα χρόνια και πότε ή μήπως βλέποντας τις σοβαρές προσπάθειες του Υπουργείου για την επισκευή τους «τρέχει για να προλάβει»;

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας καθιστά σαφές προς πάσα κατεύθυνση ότι είναι ανοιχτή στο διάλογο με οποιοδήποτε σωματείο εργαζομένων στις δημόσιες δομές και στους δημόσιους φορείς υγείας, με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες και των εργασιακών συνθηκών των εργαζομένων. Σε καμία όμως περίπτωση δεν θα υποκύψει σε οποιοδήποτε εκβιασμό που θα έχει στόχο τη διατήρηση των πελατειακών σχέσεων και των αδιαφανών διαδικασιών (διαχείρισης έμψυχου δυναμικού κ.λπ.), απ’ όπου κι αν αυτός προέρχεται.