Ενήλικας πέθανε από ιλαρά στην Ιρλανδία

  • Iatropedia newsroom
ιλαρά
Υπήρξαν τέσσερα κρούσματα ιλαράς το 2023, δύο το 2022, κανένα το 2021 και πέντε το 2020, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι όλα αυτά τα χρόνια

Ενήλικας που προσβλήθηκε από ιλαρά πέθανε σε νοσοκομείο στην Ιρλανδία, σύμφωνα με ανακοίνωση της αρμόδιας υπηρεσίας (HSE) του ιρλανδικού εθνικού συστήματος υγείας.

Είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα ιλαράς στην Ιρλανδία φέτος.

Υπήρξαν τέσσερα κρούσματα ιλαράς το 2023, δύο το 2022, κανένα το 2021 και πέντε το 2020, χωρίς να αναφερθούν θάνατοι όλα αυτά τα χρόνια, σύμφωνα με την HSE.

Ο εν λόγω θάνατος, ωστόσο, έρχεται την ώρα που αξιωματούχοι υγείας σε όλη την Ευρώπη, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, όπως και στο Ηνωμένο Βασίλειο, προειδοποιούν για αύξηση των κρουσμάτων εν μέσω μείωσης των ποσοστών εμβολιασμού.

Από το 2020, τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα ιλαράς στην Ιρλανδία ανέφεραν πρόσφατα ταξίδια σε χώρες όπου υπήρχαν κρούσματα.

Ανησυχητική έξαρση της ιλαράς στην Ευρώπη

Η ιλαρά είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ασθένεια, η οποία μεταδίδεται με τον βήχα και το φτέρνισμα και μπορεί να είναι σοβαρή σε οποιαδήποτε ηλικία.

Συχνά ξεκινά με υψηλό πυρετό και εξάνθημα, το οποίο συνήθως υποχωρεί μέσα σε 10 ημέρες – αλλά οι επιπλοκές μπορεί να περιλαμβάνουν πνευμονία, μηνιγγίτιδα, τύφλωση και επιληπτικές κρίσεις.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2023 τα κρούσματα ιλαράς στην Ευρώπη ήταν 45 φορές πάνω από το προηγούμενο έτος.

Περίπου 42.200 άνθρωποι μολύνθηκαν το 2023, σε σύγκριση με 941 το σύνολο του 2022.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η αύξηση των κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού λιγότερων παιδιών κατά της νόσου κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Τα ποσοστά εμβολιασμού για την πρώτη δόση του εμβολίου MMR μειώθηκαν από 96% το 2019 σε 93% το 2022 σε όλη την Ευρώπη. Αντιστοίχως, τα ποσοστά εμβολιασμού για τη δεύτερη δόση μειώθηκαν από 92% σε 91% κατά την ίδια περίοδο.

Αυτή η φαινομενικά μικρή πτώση στην εμβολιαστική κάλυψη σημαίνει ότι περισσότερα από 1,8 εκατομμύρια παιδιά στην Ευρώπη έχασαν τον εμβολιασμό κατά της ιλαράς κατά τη διάρκεια αυτών των δύο ετών.

«Ο εμβολιασμός είναι ο μόνος τρόπος για να προστατευθούν τα παιδιά από αυτή τη δυνητικά επικίνδυνη ασθένεια», δήλωσε τον Δεκέμβριο ο Δρ Hans Kluge, περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ιλαρά: Τι πρέπει να προσέχουν όσοι ταξιδεύουν

ΕΟΔΥ: 4.151 κρούσματα από 3 επιδημίες ιλαράς μεταξύ 2004-2023 – Πέθαναν 4 άνθρωποι

Στοπ από τον FDA στις δοκιμές φαρμάκου για τον αιματολογικό καρκίνο