ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ: Συμβάσεις ώρα μηδέν

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Για μια σύμβαση αόριστη, όλο ερωτηματικά για τους γιατρούς, καλούνται να εκφράσουν το ενδιαφέρον τους και στη συνέχεια ...έχει ο Θεός! Το θέμα έχει προκαλέσει εδώ και δυο μέρες τη μήνη των γενικών γιατρών και όχι μόνο, που στέλνουν τη μία επιστολή μετά την άλλη στον ΕΟΠΥΥ ζητώντας τα αυτονόητα!

Ανοιχτή επιστολή προς τον ΕΟΠΥY από την ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ:

Αξιότιμοι κύριοι/ες

Χθες 17/1/2018 λάβαμε γνώση της προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος σύμβασης του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς ιατρούς σε όλη την Επικράτεια, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ. Προκύπτουν εύλογα ερωτήματα για τις υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των οικογενειακών ιατρών:

1. Αν αφορά αποκλειστικά νέες συμβάσεις.

2. Τον τρόπο επιλογής από τον πληθυσμό ευθύνης.

3. Την ύπαρξη ραντεβού ή όχι στον οικογενειακό γιατρό και εφόσον υπάρχει, τον τρόπο ρύθμισης των ραντεβού.
4. Ποια θα είναι η μορφή της σύμβασης (χρόνος και τρόπος πληρωμής, μπλοκάκι, ποιος πληρώνει τις κρατήσεις υπέρ ΕΦΚΑ, κλπ).

Αυτό που επίσης δημιουργεί προβληματισμό είναι τα αντικειμενικά(;) δεδομένα από τα οποία προέκυψαν οι αναγραφόμενες θέσεις ανά τοπικό δίκτυο υπηρεσιών ΠΦΥ (ΤοΠΦΥ), καθώς οι δομές ΤοΜΥ δεν έχουν καν αναπτυχθεί στο σύνολο της χώρας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ οι συμβάσεις είναι προϊόν διαπραγμάτευσης με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο.

Οι θέσεις του ΠΙΣ όμως περιγράφουν συμβάσεις συλλογικές, ανοικτές σε όλους, κατά πράξη και περίπτωση… Πώς οδηγήθηκε σε αυτό το αποτέλεσμα η μακροχρόνια «διαπραγμάτευση»?Τέλος, για ποιο λόγο δεν προηγήθηκε διαβούλευση με την Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ που εκπροσωπεί τους συμβεβλημένους ιατρούς.

Υπεύθυνη δήλωση

Έτσι οι ιατροί καλούνται με υπεύθυνη δήλωση να καταθέσουν το ενδιαφέρον τους για μια νέα σύμβαση γεμάτη ερωτηματικά. Η ελάχιστη δηλωση συμμετοχής ιατρών στα ΤοΜΥ, παρά τις χρονικές παρατάσεις, δε φαίνεται να πτόησε την ηγεσία Υπουργείου Υγείας και ΕΟΠΥΥ, οι οποίοι ακολουθούν παρόμοια συνταγή για τις νέες συμβάσεις.

Οι εμπνευστές της νέας ΠΦΥ οραματίζονται ιατρεία γεμάτα πολίτες με πολυάσχολους φτωχοποιημένους ιατρούς, που θα πρέπει να αναζητήσουν ιδιωτικούς πόρους για την κάλυψη του κόστους λειτουργίας του ιατρείου και γραμματειακής υποστήριξης. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό ότι αγνοούν βασικά κοστολογικά στοιχεία των λειτουργίας των ιδιωτικών δομών ΠΦΥ και οραματίζονται χίμαιρες και ουτοπίες, που παρασάγγας απέχουν από μία οργανωμένη και άρτια λειτουργία υπηρεσιών υγείας ΠΦΥ.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Η Πρόεδρος              Ο Γενικός Γραμματέας

Άννα Μαστοράκου   Χρήστος Παπασιδέρης