Ένα ασθενοφόρο για εκατομμύρια τουρίστες στη Σαντορίνη και οι διασώστες δίνουν οδηγίες στους πολίτες

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ένα και μοναδικό το ασθενοφόρο στη Σαντορίνη και οι τουρίστες εκατομμύρια την θερινή περίοδο! Για τον λόγο αυτό, και για να αποφύγουν τα χειρότερα, οι υπεύθυνοι του ΕΚΑΒ στο νησί εξέδωσαν οδηγίες προς τους πολίτες ώστε να αντιμετωπίζουν σωστά τραυματισμένους και λοιπούς ασθενείς μέχρι να φτάσει βοήθεια... Για κάποια περιστατικά μάλιστα τους συστήνουν να σώσουν την ζωή του συμπολίτη τους μεταφέροντάς τον με ΙΧ στο νοσοκομείο.

Χρήσιμο είναι να γνωρίζουμε όλοι μας πρώτες βοήθειες και τι «δεν πρέπει» να κάνουμε όταν βρεθούμε μπροστά σε έναν τραυματισμένο άνθρωπο… Ωστόσο, στην ελληνική περιφέρεια με τις τεράστιες πια ελλείψεις, το «συν Αθηνά και χείρα κίνει» είναι πια απαραίτητο!

Όπως αναφέρουν τα πληρώματα του ΕΚΑΒ στο νησί της Σαντορίνης, «η έννοια των πρώτων βοηθειών είναι οι ενέργειες που γίνονται στον τόπο του συμβάντος χρησιμοποιώντας όποια κατάλληλα μέσα ή υλικά είναι διαθέσιμα. Πρωταρχικό μέλημά είναι η δική μας ασφάλεια. Αποσκοπούν δε στη διατήρηση στη ζωή του πάσχοντος, στην αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασής του και στην ανακούφιση του από τον πόνο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και εξαιτίας κάποιων περιστατικών που αφορούν μη ενδεδειγμένους χειρισμούς από πολίτες, εφιστούμε την προσοχή και παρακαλούμε το κοινό, όταν πρόκειται για σοβαρούς τραυματισμούς με υποψία κάκωσης αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, να μην μετακινεί τον τραυματία από το σημείο του συμβάντος (εφόσον δεν διατρέχει άμεσο κίνδυνο η ζωή του από εξωτερικούς παράγοντες), αλλά να περιμένει την άφιξη του ασθενοφόρου, το οποίο διαθέτει εξειδικευμένο προσωπικό στην προνοσοκομειακή φροντίδα, για την ακινητοποίηση και μεταφορά του στο νοσοκομείο. Καταλαβαίνουμε πως ο εκνευρισμός και η αναστάτωση ίσως είναι δικαιολογημένη αλλά προσπαθήστε να μείνετε ψύχραιμοι. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να σας βοηθήσουμε καλύτερα».

Και συνεχίζουν δίνοντας το στίγμα της αγωνίας τους οι άνθρωποι του ΕΚΑΒ: «Ενόψει της έναρξης της θερινής περιόδου και λόγω της ύπαρξης ενός μοναδικού ασθενοφόρου στο νησί, αν χρειασθείτε εσείς ή κάποιος άλλος να μεταφερθεί στο νοσοκομείο τότε, αν δεν πρόκειται για κάποιο επείγον περιστατικό και έχετε την δυνατότητα να μετακινηθείτε με δικό σας τρόπο, παρακαλούμε πραγματοποιείστε το. Έτσι δίνετε την δυνατότητα σε συνάνθρωπο μας που έχει άμεση και μεγαλύτερη ανάγκη από εσάς, να χρησιμοποιήσει το ασθενοφόρο».

Κλήση για το ασθενοφόρο γίνεται στο Γενικό Νοσοκομείο θήρας και στο νούμερο 2286036111.

Πηγή: koinignomi.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν