Εν μέσω θέρους η «μάχη» για τα ΓΕΔΙΦΑ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
"Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης για την απελευθέρωση της διάθεσης στην αγορά, έστω αυτού του μικρού αριθμού των ΓΕΔΙΦΑ, που ανακοινώθηκε εσπευσμένα από το υπουργείο Υγείας". Αυτό σχολίασαν από τον Πανελλήνιο Φαρμακευτικό Σύλλογο ως μια πρώτη αντίδραση για την χθεσινή Υπουργική Απόφαση για τα ΓΕΔΙΦΑ.

Συνεχίζουν στο σχόλιό τους από τον ΠΦΣ για τα ΓΕΔΙΦΑ: «Η μικρή περιεκτικότητα αυτών των σκευασμάτων, ή οι απλές οδηγίες , ή ο μικρός αριθμός δεν αποτελούν καμιά εγγύηση για την αποτροπή των κινδύνων που μπορούν να προκληθούν από την ανεξέλεγκτη χρήση τους.

Τα δε επιχειρήματα περί βελτίωσης των συνθηκών  πρόσβασης των ασθενών, αποτελούν προφάσεις εν αμαρτίαις όταν 11.000 φαρμακεία διασπαρμένα σε ολόκληρη την χώρα, διασφαλίζουν την απρόσκοπτη παροχή φαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο φαρμακοποιός και ο χώρος του φαρμακείου αποτελούν τα μοναδικά εχέγγυα για την τήρηση κανόνων αποθήκευσης και διάθεσης οποιονδήποτε  φαρμακευτικών σκευασμάτων».

Να θυμίσουμε ότι η εμπορική απελευθέρωση των 216 πρώτων φαρμάκων της κατηγορίας αυτής είναι το πρώτο βήμα για την απελευθέρωση της τιμής των ΜΥΣΥΦΑ τον Ιανουάριο του 2017. Όπως τόνισε προ ημερών σε συνέντευξη τύπου ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κωνσταντίνος Λουράντος, το νέο μέτρο αναμένεται να προκαλέσει στους πολίτες σημαντικά προβλήματα δημόσιας υγείας, ενώ και ο φαρμακευτικός κλάδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν