Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
Κομισιόν
Εγκρίθηκε από τον Ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων το εμβόλιο της Pfizer κατά του κορονοϊού. Ακόμα και απόψε αναμένεται να δοθεί η αδειοδότηση για την κυκλοφορία του εμβολίου στην ΕΕ. «Τίποτα δεν έχει τελειώσει», τόνισαν τα μέλη της Επιτροπής. Μην κάνετε εκπτώσεις στα μέτρα υγιεινής.

Η αρμόδια ρυθμιστική αρχή της Ευρώπης για τα φάρμακα ενέκρινε το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν η αμερικανική εταιρία Pfizer και ο γερμανικός της εταίρος BioNTech, δίνοντας το πράσινο φως στην Ευρώπη για να ξεκινήσει τους εμβολιασμούς εντός μίας εβδομάδας.

Στην ανακοίνωσή της η ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή διαβεβαιώνει ότι πρώτη της προτεραιότητα υπήρξε η αποτίμηση της ασφάλειας του εμβολίου. «Είμαι στην πολύ ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι η επιστημονική επιτροπή του EMA έλαβε θετική απόφαση για την έγκριση της υπό όρους κυκλοφορίας εντός της ΕΕ του εμβολίου που αναπτύχθηκε από την Pfizer και την BioNTech», δήλωσε η γενική διευθύντρια του EMA Εμερ Κουκ κατά την διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου.

«Αυτή είναι η στιγμή της ΕΕ», ανέφερε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου σημειώνοντας ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανσιμός Υγείας συνέστησε την υπό όρους άδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. Eιδικότερα, η κ. Κυριακίδου ανέφερε:

«Αυτή είναι η στιγμή της Ευρωπαϊκής Ένωσης: είμαστε ένα βήμα πιο κοντά σε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID19. Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Υγείας συνέστησε μια υπό όρους αδειοδότηση κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Pfizer/BioNtech. H Eυρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη θα προχωρήσουν τώρα επειγόντως».