Εμβολιασμοί κατά της COVID-19: Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα – Ξεκινούν και οι εμβολιασμοί για τους άνω των 12 ετών

  • Γιάννα Σουλάκη
εμβόλια
Το απόγευμα της Δευτέρας (16/10) ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς κατά της COVID-19 με τα νέα επικαιροποιημένα εμβόλια, για όλους τους έλληνες πολίτες άνω των 12 ετών.

Οι εμβολιασμοί θα γίνονται σε 372 εμβολιαστικά κέντρα και τα ραντεβού θα κλείνονται μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr και μέσω των φαρμακείων της γειτονιάς.

Τα παραπάνω ανακοίνωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αυτήν την ώρα στο Υπουργείο Υγείας, μαζί με την πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Οι εμβολιασμοί με το Μονοδύναμο Επικαιροποιημένο Εμβόλιο XBB.1.5, μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και σήμερα για τους πολίτες άνω των 12 ετών, ενώ για τα παιδιά 6 μηνών έως 4 ετών και από 5 έως 11 ετών τα ραντεβού μπορούν να κλειστούν από σήμερα, ενώ οι εμβολιασμοί θα ξεκινήσουν από τις 23 Οκτωβρίου.

Ως προς τις συστάσεις, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συστήνει τον εμβολιασμό των ατόμων άνω των 60 ετών, και των ατόμων με υποκείμενα νοσήματα.

Οι παραπάνω ομάδες θα πρέπει να θωρακιστούν, καθώς το ερχόμενο διάστημα, σύμφωνα με την κα. Θεοδωρίδου, θα έχουμε και συν-κυκλοφορία με άλλους ιούς, οπότε οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να εμβολιστούν.

Πρόσθεσε, επίσης, πως κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής ο εμβολιασμός έσωσε 20 εκατομμύρια ζωές, ενώ το νέο εμβόλιο μπορεί να μειώσει τις νοσηλείες κατά 30%.

Εμβολιασμός παιδιών και ανοσοκατεσταλμένων

Σύμφωνα με την Καθηγήτρια, Μαρία Θεοδωρίδου, οι συστάσεις για τον εμβολιασμό δεν αφορούν στα υγιή παιδιά. Είναι για τα ανοσοκατεσταλμένα και τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, όπως είπε.

Ως προς τη δοσολογία των εμβολίων, αυτή είναι η εξής:

  • από 6 μηνών έως 4 ετών, η δόση είναι 3 μικρογραμμάρια
  • από 5 ετών έως 12 ετών, η δόση είναι 10 μικρογραμμάρια
  • για τους άνω των 12 ετών, η δόση των 30 μικρογραμμάρια, δηλαδή η δόση που κάνουν όλοι οι ενήλικες.

Σε ό,τι αφορά τους ανοσοκατεσταλμένους, όσοι ξεκινούν τώρα να κάνουν τον εμβολιασμό θα κάνουν και τις 3 βασικές δόσεις του εμβολίου με το νέο επικαιροποιημένο εμβόλιο, αλλά και την τέταρτη αναμνηστική.

Επίσης, όσοι έχουν ήδη λάβει την πρώτη δόση του εμβολίου θα λάβουν SMS για επαναπρογραμματισμό της δεύτερης με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.

Πότε πρέπει να γίνει ο εμβολιασμός

• Για τους άνω των 12 ετών συστήνεται να γίνει ο εμβολιασμός 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση.
• Για τα παιδιά 5-11 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταίο εμβολιασμό ή νόσηση.
• Για τους ανεμβολίαστους συστήνεται μία δόση με το επικαιροποιημένο εμβόλιο.
• Για τα βρέφη και παιδιά έως 4 ετών συστήνεται μία δόση 3 μήνες μετά τον τελευταία εμβολιασμό ή νόσηση.

«Δικαιούχοι όλοι οι πολίτες»

Οι συστάσεις δεν σημαίνουν ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν μόνο όσοι ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες. Δικαιούχοι είναι, όπως είπε η Ειρήνη Αγαπηδάκη, όλοι οι πολίτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν το εμβόλιο δωρεάν μετά από ραντεβού μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr.

Καλό θα ήταν να εμβολιαστούν και οι υγιείς, τόνισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κα. Θεοδωρίδου καθώς η ανοσία μετά την τελευταία δόση εμβολίου και τη νόσηση φθίνει, όπως επισήμανε.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας,  η χώρα μας έχει παραλάβει 1,6 εκατομμύρια εμβόλια Pfizer, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να προμηθευτούμε και περισσότερα, εάν χρειαστεί.