Έμφραγμα: Γιατί αποδεικνύεται πιο θανατηφόρο για τις γυναίκες

  • Iatropedia
Μπορεί οι γυναίκες να ζουν περισσότερο από τους άντρες σε γενικές γραμμές, και αυτό να είναι κάτι που επαληθεύεται διαχρονικά και σε κάθε κοινωνία και πληθυσμό της Γης, αλλά, σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Καρδιολογίας στο Λονδίνο, οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να πεθάνουν μετά από ένα έμφραγμα.

Δύο αιτίες για το ότι το έμφραγμα τείνει να είναι πιο θανατηφόρο στην περίπτωση των γυναικών, είναι αφενός ότι οι τελευταίες συνήθως το παθαίνουν σε μεγαλύτερη ηλικία συγκριτικά με τους άνδρες, ενώ επιπλέον έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να πάσχουν από διαβήτη. Και οι συγκεκριμένοι παράγοντες (ηλικία, διαβήτης) αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου μετά το έμφραγμα.

Η μελέτη, σύμφωνα με τη βρετανική «Guardian», αφορούσε στοιχεία από 11.420 άτομα στην ευρύτερη περιοχή του Παρισιού. Το ποσοστό επιβίωσης για τις γυναίκες ήταν 18%, ενώ για τους άνδρες 26%.

Τα εμφράγματα προκαλούνται κυρίως από τη στεφανιαία νόσο.

Όμως η έρευνα δείχνει ότι οι γυναίκες έχουν μικρότερη πιθανότητα να έχουν κάνει αγγειοπλαστική για τη διάνοιξη των στεφανιαίων αρτηριών, ώστε να αποκατασταθεί η ομαλή κυκλοφορία του αίματος προς και από την καρδιά τους, πράγμα που επίσης αυξάνει τον κίνδυνο για μοιραίο έμφραγμα. Αγγειοπλαστική είχε γίνει στο 26% των γυναικών έναντι 36% των ανδρών.

Οι ειδικοί επισημαίνουν εξάλλου μια σχετική υποβάθμιση του καρδιαγγειακού κινδύνου εκ μέρους των γυναικών, οι οποίες μπορεί π.χ. να ελέγχουν καθημερινά τον εαυτό τους στον καθρέφτη για τυχόν ενδείξεις καρκίνου του μαστού, όμως από την άλλη μπορεί να αδιαφορούν -ή να αγνοούν- για το αν έχουν υψηλή χοληστερόλη ή αρτηριακή πίεση.

Από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τρανς VS κορεσμένα λιπαρά: Ποια είναι χειρότερα για την καρδιά;

Πέντε ώρες την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή μπορεί να σας σκοτώσουν!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν