EMA: Σύσταση για μη ανανέωση της άδειας φαρμάκου για τους αιματολογικούς καρκίνους

  • Iatropedia newsroom
EMA φάρμακο έγκριση άδειας
Το φάρμακο έχει αποσυρθεί από πέρυσι από την αμερικανική αγορά, αφού απέτυχε σε μελέτη τελικού σταδίου

Επιτροπή της ευρωπαϊκής ρυθμιστικής Αρχής για την υγεία επιβεβαίωσε την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023, την αρχική της σύσταση να μην ανανεωθεί η υπό όρους έγκριση άδειας κυκλοφορίας για το Blenrep της GSK, επικαλούμενη πρόσφατα δεδομένα που δεν επιβεβαίωσαν την αποτελεσματικότητα του φαρμάκου για τον αιματολογικό καρκίνο.

Η επιτροπή του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, της EMA, είχε συστήσει να μην ανανεωθεί η υπό όρους άδεια κυκλοφορίας για το Blenrep για πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο.

Το φάρμακο έχει αποσυρθεί από πέρυσι από την αμερικανική αγορά, αφού απέτυχε σε μελέτη τελικού σταδίου που είχε σχεδιαστεί για να δείξει ότι ήταν καλύτερο από μια προϋπάρχουσα θεραπεία που ήταν διαθέσιμη στην αγορά.

Η GSK ανέφερε τον περασμένο μήνα ότι το Blenrep είχε επιτύχει έναν βασικό στόχο σε μια χωριστή δοκιμή τελικού σταδίου.

Όπως ανακοίνωσε η φαρμακοβιομηχανία, το φάρμακο, όταν συνδυάστηκε με βορτεζομίμπη συν το στεροειδές δεξαμεθαζόνη, παρέτεινε σημαντικά τον χρόνο πριν την εξέλιξη της νόσου ή τον θάνατο των ασθενών, σε όσους πάσχουν από υποτροπιάζον ή ανθεκτικό πολλαπλούν μυέλωμα – τον τρίτο πιο κοινό τύπο καρκίνου του αίματος που θεωρείται δύσκολο να θεραπευτεί.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Καμπανάκι ECDC για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού: Να ενισχυθούν επείγοντα και ΜΕΘ

Η Covid έκλεψε έναν χρόνο από το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα