Καμπανάκι ECDC για τις λοιμώξεις του αναπνευστικού: Να ενισχυθούν επείγοντα και ΜΕΘ

  • Iatropedia newsroom
νοσοκομείο
Τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού, τόσο σε προσωπικό όσο και σε κλίνες

Αύξηση της δραστηριότητας του κορονοϊού, της γρίπης και του RSV καταγράφει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), στην τελευταία έκθεση επιδημιολογικής επιτήρησης που έδωσε στη δημοσιότητα.

Όπως αναφέρει, από τον Σεπτέμβριο και μετά παρατηρείται αύξηση των επισκέψεων σε γιατρούς, σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης, για ασθένειες του αναπνευστικού.

Την εβδομάδα 48, τα δεδομένα θετικότητας έδειχναν ότι ο κορονοϊός SARS-CoV-2 κυκλοφορούσε σε υψηλότερα επίπεδα από τον RSV και την εποχική γρίπη.

ECDC: Πού οφείλεται η έξαρση των λοιμώξεων του αναπνευστικού

Όπως αναφέρει το ECDC, τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να κυκλοφορούν, περισσότερο ή λιγότερο, αρκετά παθογόνα, ιοί και βακτηρια, του αναπνευστικού, συμβάλλοντας στην αύξηση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Αυτό, όπως υπογραμμίζει, είναι χαρακτηριστικό κάθε χειμερινής περιόδου.

Ωστόσο, η ευρεία εφαρμογή μη φαρμακευτικών μέτρων κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19 είχε ως αποτέλεσμα να περιοριστούν σε πολύ μεγάλο βαθμό τόσο οι ιοί όσο και τα βακτήρια που προκαλούν λοιμώξεις του αναπνευστικού, με συνέπεια να μειωθεί η ανοσία του πληθυσμού. Το γεγονός αυτό μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση με τις ασθένειες του αναπνευστικού αυτόν τον χειμώνα, ιδίως μεταξύ εκείνων που έχουν μικρή ή καθόλου προϋπάρχουσα έκθεση σε αυτά, όπως είναι τα μικρά παιδιά.

Να προετοιμάζονται επείγοντα και ΜΕΘ

Όπως αναφέρει το ECDC, τα κράτη μέλη θα πρέπει να προετοιμαστούν για την πιθανή ανάγκη αύξησης του δυναμικού των τμημάτων επειγόντων περιστατικών και των ΜΕΘ (τόσο σε προσωπικό όσο και σε κλίνες), τόσο στα νοσοκομεία ενηλίκων όσο και στα παιδιατρικά νοσοκομεία.

Οι διοικητές και οι διευθυντές των νοσοκομείων θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχουν επίσης διαθέσιμοι πόροι, όπως ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και εξοπλισμός.

Η διασφάλιση της εκπαίδευσης του προσωπικού υγειονομικής περίθαλψης για την εφαρμογή κατάλληλων μέτρων πρόληψης και ελέγχου λοιμώξεων θα συμβάλει στη μείωση της επιβάρυνσης για τις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης και στην αποφυγή κρουσμάτων εντός αυτών, συμπεριλαμβανομένων των εγκαταστάσεων μακροχρόνιας φροντίδας, σημειώνει το ECDC.

Αναφέρει, επίσης, ότι θα πρέπει να υπενθυμίζεται στους κλινικούς γιατρούς πως, όταν ενδείκνυται, η έγκαιρη χρήση αντιιικών θεραπειών για την COVID-19 και τη γρίπη μπορεί να αποτρέψει την εξέλιξη της νόσου σε σοβαρή ασθένεια σε ευάλωτες ομάδες. Η προφύλαξη από RSV για τα βρέφη μπορεί να εξετάζεται σύμφωνα με τις εθνικές οδηγίες.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η Covid έκλεψε έναν χρόνο από το προσδόκιμο ζωής στην Ελλάδα