ΕΜΑ για εμβόλιο AstraZeneca: «Ασφαλές και αποτελεσματικό» η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων

  • Γιάννα Σουλάκη
AstraZeneca
Πράσινο φως στο εμβόλιο της AstraZeneca, το οποίο βρέθηκε για μια ακόμη φορά στο μικροσκόπιο των χωρών της Ευρώπης, έδωσε το απόγευμα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν σε δημοσιογράφους οι επιστήμονες του Οργανισμού τονίζουν ότι οι εμβολιασμοί που ανεστάλησαν τις προηγούμενες ημέρες με το συγκεκριμένο εμβόλιο, μπορούν να συνεχιστούν. Συμπλήρωσαν επιπρόσθετα, ότι το εμβόλιο θεωρείται βέβαιο ότι δεν σχετίζεται με τα περιστατικά θρομβώσεων που είχαν παρατηρηθεί μετά από εμβολιασμούς.

Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες ημέρες πολλές ευρωπαϊκές χώρες -μεταξύ αυτών, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Αυστρία- είχαν διακόψει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της συγκεκριμένης αγγλοσουηδικής εταιρείας, έως ότου εξεταστεί εάν το εμβόλιο είναι ασφαλές, μετά από περιστατικά θρομβοεμβολών που παρατηρήθηκαν σε εμβολασθέντες.

ΕΜΑ: «Τα οφέλη υπερτερούν των κινδύνων»

Οπως ανακοίνωσε η Εμερ Κουκ, εκτελεστική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής συνέντευξη Τύπου, τα οφέλη του εμβολίου υπερτερούν των πιθανών κινδύνων και «δεν σχετίζεται με αύξηση του συνολικού κινδύνου θρομβοεμβολικών επεισοδίων ή θρόμβων αίματος».

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΜΑ καλεί τις χώρες να συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca. Παράλληλα, η κυρία Κουκ, είπε ότι ο EMA προτίθεται να πραγματοποιήσει κι άλλες μελέτες παρατήρησης για να διερευνήσει περαιτέρω το ζήτημα και ζήτησε από άτομα που έχουν εμβολιαστεί και έχουν εκδηλώσει παρενέργειες να το αναφέρουν οπωσδήποτε στον γιατρό τους.

Κι αυτό διότι «ακόμα δεν μπορούμε να αποκλείσουμε με βεβαιότητα την αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ των περιπτώσεων θρόμβων αίματος και του εμβολίου», όπως χαρακτηριστικά είπε.  Την ίδια στιγμή επανέλαβε την θέση του ΕΜΑ ότι το εμβόλιο είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική επιλογή για την προστασία των πολιτών από την Covid-19 και ότι οι εμβολιασμοί έδειξαν τουλάχιστον 60% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της λοίμωξης Covid-19.

Η ίδια τόνισε ότι περισσότεροι από 2.500 συμπολίτες μας στην ΕΕ έχασαν τη ζωή τους από τη λοίμωξη Covid μέσα σε μόνο μία ημέρα την περασμένη εβδομάδα, και ως εκ τούτου η αναθεώρηση του εμβολίου αποτέλεσε την υψηλότερη προτεραιότητα του EMA. Συμπλήρωσε επίσης ότι οι ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες κινητοποιήθηκαν για την αναθεώρηση και ότι τα κράτη-μέλη έχουν περισσότερες πληροφορίες για να χαράξουν τις πολιτικές εμβολιασμών,- αφού ορισμένες χώρες πάγωσαν τις εκστρατείες τους.