Ελπιδοφόρα αποτελέσματα νέου εμβολίου βασισμένου σε ιό κατά της ελονοσίας

  • Iatropedia
Οι πρώτες δοκιμές υπό… επιχειρησιακές συνθήκες έδειξαν ότι το νέο δοκιμαστικό εμβόλιο ήταν αποτελεσματικό σε ποσοστό 67% κατά ενός παρασίτου που προκαλεί την ασθένεια.

Το νέο εμβόλιο που ανέπτυξαν ερευνητές από το Jenner Institute του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης χρησιμοποιεί ιούς που μεταφέρουν το αντιγόνο της ελονοσίας για να κινητοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να καταπολεμήσει τον παθογόνο μικροοργανισμό Plasmodium falciparum, ένα από τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο. Τα πρώτα αποτελέσματα των δοκιμών υπό πραγματικές συνθήκες στην Κένυα χαρακτηρίζονται ως πολλά υποσχόμενα από τους ειδικούς καθώς το υπό δοκιμή εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα της τάξης του 67% στην παροχή προστασίας κατά των πρωτόζωων του συγκεκριμένου γένους παρασίτων.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της διεθνούς κοινοπραξίας που πραγματοποιεί τις δοκιμές του εμβολίου στην επαρχία Κιλίφι της Κένυα, τέτοια υψηλή αποτελεσματικότητα από την πρώτη κιόλας δοκιμή είναι ενθαρρυντική για περαιτέρω δοκιμές σε παιδιά και βρέφη που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη ενός εμβολίου. Οι δύο απενεργοποιημένοι ιοί που μεταφέρουν το αντιγόνο είναι ένας ανασυνδυασμένος αδενοϊός χιμπαντζή (ChAd63) και ένας τροποποιημένος ιός δαμαλίτιδας (MVA) οι οποίοι φέρουν τον κώδικα του αντιγόνου της ελονοσίας (ME-TRAP).

Όπως αναφέρει σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science Translational Medicine, το νέο εμβόλιο στοχεύει το παράσιτο στο ήπαρ, μεταφέροντας εκεί το αντιγόνο της νόσου και προκαλώντας την αντίδραση των προστατευτικών κυττάρων-Τ του ανοσοποιητικού. Τα κύτταρα αυτά αναγνωρίζουν το παθογόνο παράσιτο και προβαίνουν στην καταπολέμησή του σε περίπτωση που το Plasmodium falciparum εισέλθει στο αίμα εμβολιασμένου ατόμου