Ελπίδες για θεραπεία της ελονοσίας με ένα μόνο χάπι

  • Iatropedia
Στον απόηχο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά της Ελονοσίας –μιας νόσου που σκοτώνει κάθε χρόνο 584,000 ανθρώπους ανά τον κόσμο– οι επιστήμονες διερευνούν την δυνατότητα ανάπτυξης ενός μόνο φαρμάκου, εύκολου στην χρήση και ικανού να αποτρέπει το ενδεχόμενο μόλυνσης ξανά για ένα διάστημα μερικών εβδομάδων.

Ένα νέο σκεύασμα μιας δόσης για την θεραπεία της ελονοσίας είναι αυτό για το οποίο δουλεύουν τώρα εντατικά ειδικοί από διάφορα ερευνητικά κέντρα, με προεξέχον το Τμήμα Λοιμωξιολογίας και Τροπικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Οι σχετικές μελέτες εστιάζονται στην δυνητική χρήση ενός σκευάσματος που συνδυάζει την συνθετική ουσία ΟΖ439 (με Artefenomel) και το γνωστό δραστικό συστατικό πιπερακίνη (Piperaquin) σε ένα χάπι, το οποίο διαλυόμενο σε νερό θα σκοτώνει όλα τα παράσιτα που προκαλούν την νόσο ενώ παράλληλα θα προστατεύει τους ασθενείς από το να υποτροπιάσουν για μερικές εβδομάδες.

Σύμφωνα με τον Michael Ramharter, το φάρμακο πέρασε με επιτυχία τα τεστ ασφαλείας της φάσης ΙΙb των δοκιμών σε ενήλικες, νέους και παιδιά σε οκτώ χώρες στην Αφρική, την Νότιο Αμερική και την Ασία. Στόχος των ειδικών είναι ο προσδιορισμός της βέλτιστης δόσης του συνδυαστικού φαρμάκου καθώς όπως επισημαίνουν «μόλις πέσει ο πυρετός κάποια μέρα μετά την έναρξη της θεραπείας, η αξιόπιστη λήψη της φαρμακευτικής συχνά ξεχνιέται. Συνεπώς, η αποτελεσματική θεραπεία με μόνο μία δόση θα ήταν ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός».

Το όλο εγχείρημα ξεκίνησε με πρωτοβουλία του μη κερδοσκοπικού οργανισμού MMV (Medicines for Malaria Venture) και υποστηρίζεται από το αυστριακό ομοσπονδιακό υπουργείο Επιστημών, Έρευνας και Οικονομίας. Σε μια άλλη μελέτη που υποστηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, Αυστριακοί επιστήμονες δουλεύουν πάνω στην βέλτιστη προληπτική θεραπεία για έγκυες γυναίκες καθώς αν προσβληθούν αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αναιμία και σοβαρές πιθανότητες το βρέφος να γεννηθεί λιποβαρές.

Αλέξανδρος Θεολόγου