Ελονοσία: πολύ ανθεκτική για να πεθάνει

  • Iatropedia
Η αντίσταση του παρασίτου της ελονοσίας σε ένα φάρμακο που είχε σώσει εκατομμύρια ζωές προβληματίζει τώρα τους επιδημιολόγους καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται σε μια περιοχή μεγαλύτερη απ’ ό,τι είχε αρχικά εκτιμηθεί.

Η απρόσμενη αντίσταση που επιδεικνύει το παράσιτο της μαλάριας στην αρτεμισινίνη (artemisinin) έχει σημάνει κόκκινο συναγερμό για τους ειδικούς που πλέον κάνουν λόγο για «τεράστια απειλή» και προειδοποιούν πως η ασθένεια βρίσκεται στα πρόθυρα της επέκτασης στην Ινδία. Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι από ελονοσία είχαν σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ από το 2000, η αντίσταση στο συγκεκριμένο φάρμακο σημαίνει ότι επίκειται νέος γύρος στην μακρά μάχη κατά της ασθένειας και δεν θα είναι καθόλου εύκολος.

Όπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στην επιθεώρηση Lancet Infectious Diseases, έχουν εντοπισθεί κρούσματα ελονοσίας σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως στην Μυανμάρ, την Καμπότζη, το Λάος, ακόμη και στο Βιετνάμ και την Ταϊλάνδη –χώρες που αποτελούν δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς για εκατομμύρια τουρίστες. Ειδικά στην Μυανμάρ –πρώην Μπούρμα– τα εντοπισθέντα κρούσματα δείχνουν ανθεκτικότητα του παρασίτου στην αρτεμισινίνη σε ολόκληρη την χώρα ενώ τα σύνορα με την Ινδία βρίσκονται μόλις 25 χλμ μακρυά. «Η απειλή είναι ξεκάθαρη» τονίζει ο Δρ. Τσαρλς Γούντροου της Τροπικής Ιατρικής Ερευνητικής Μονάδας Μαχιντολ-Όξφορντ στην Ταϊλάνδη.

Γιατί όμως στην Ν.Α Ασία; Η ιστορία φαίνεται πως επαναλαμβάνεται, εξηγούν οι ειδικοί. Η περιοχή αυτή του κόσμου εμφανίζει χαμηλότερα επίπεδα φυσικής ανοσίας στον οργανισμό των ανθρώπων απ’ ό,τι στην Αφρική με αποτέλεσμα τα ανθελονοσιακά φάρμακα, όπως η χλωροκίνη (chloroquine) στο παρελθόν και η αρτεμισινίνη σήμερα, να κάνουν «όλη την δουλειά» χωρίς ουσιαστική συμβολή του ανοσοποιητικού συστήματος. Δεν είναι τυχαίο ότι παλαιότερα είχε παρατηρηθεί αντίσταση του παρασίτου και στην χλωροκίνη, κάτι που οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι συμβαίνει ξανά, απειλώντας άμεσα τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ελονοσία και κουνούπια: γιατί η νόσος εξαπλώνεται, παγκοσμίως

Το πρώτο εμβόλιο της ελονοσίας