Εκτός ΕΟΠΥΥ 59 γιατροί για υπερσυνταγογράφηση!

  • Iatropedia
Εκτός ΕΟΠΥΥ αλλά ουσιαστικά και χωρίς ιατρεία μένουν για τέσσερις μήνες 59 γιατροί καθώς ο οργανισμός διέκοψε τη σύμβαση μαζί τους για υπερσυνταγογράφηση φαρμάκων και κλινικών εξετάσεων.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός προχώρησε σε διακοπή της σύμβασης με τους συγκεκριμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων εξαιτίας υπερσυνταγογράφησης και «κατευθυνόμενης διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων» όπως σημειώνει, κόβοντας τους όμως και την πρόσβαση στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

Αποτέλεσμα είναι ουσιαστικά οι 59 γιατροί να μην μπορούν να δουν ασθενείς καθώς δε θα μπορούν να τους χορηγήσουν φάρμακα αν χρειασθεί. Η απόφαση τίθεται σε ισχύ από την 1η Νοεμβρίου ενώ σύμφωνα με τον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα οι φάκελοί τους αποστέλλονται στη Γενική Επιθεωρήτρια της ΥΠΕΔΥΦΚΑ για περαιτέρω έλεγχο.

Πάντως η συγκριμένη απόφαση έχει προκαλέσει προβληματισμό στον ιατρικό κλάδο καθώς ελήφθη χωρίς να έχει συνεδριάσει κάποιο πειθαρχικό όργανο και χωρίς να έχουν διερευνηθεί πλήρως όλα τα στοιχεία. Οι γιατροί τιμωρήθηκαν δηλαδή πριν ολοκληρωθεί ο έλεγχος.

Είναι ενδεικτικό ότι η διαδικασία που ακολουθήθηκε για τους 59 γιατρούς από τους συνολικά 87 που είχαν εντοπισθεί στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ, είναι να κληθούν προ μηνός να υποβάλλουν εντός τακτής προθεσμίας τις απόψεις τους για τις αιτιάσεις του Οργανισμού ότι έγραφαν αφειδώς φάρμακα και παρακλινικές εξετάσεις. Οι απαντήσεις των γιατρών κρίθηκαν ανεπαρκείς κι έτσι κόπηκε ο δίαυλός τους με τον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας οι παραβάσεις των συγκεκριμένων ιατρών αφορούν σε περιπτώσεις υπερσυνταγογράφησης, προκλητής ζήτησης κατευθυνόμενης συνταγογράφησης και υπερβολικής ή κατευθυνόμενης διενέργειας παρακλινικών εξετάσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Στον αέρα όσοι πλήρωσαν από την τσέπη τους ιδιωτικές κλινικές! Άδωνις: «Δεν αναγνωρίζω τη διαδικασία»!

Ξανά το απόγευμα ανοικτά τα φαρμακεία στην Αθήνα! Επανέρχεται η μεσημεριανή διακοπή

Οι πρώτες λίστες σήμερα για κινητικότητα, συγχωνεύσεις νοσοκομείων περιφέρειας, «νέο ΕΟΠΥΥ»!

Άδωνις κατά ιδιωτικών κλινικών: «Ή κόβετε την επίσχεση ή σας κόβω»! Ξεκινούν επίσχεση και τα Διαγνωστικά