Έκθεση-ΣΟΚ του Π.Ο.Υ.: Οι 2 στους 3 ανθρώπους φέρουν τον ιό του έρπη (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Iatropedia
Περίπου 3,7 δισεκατομμύρια (ναι, ΔΙΣεκατομμύρια) άνθρωποι στον πλανήτη υπολογίζεται πως έχουν τον ιό του έρπη τύπου-1 (herpes simplex 1 virus, ή HSV-1), ο οποίος προκαλεί τις χαρακτηριστικές πληγές κοντά στο στόμα και στα χείλια, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπως δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση PloS ONE.

Ο τύπος του έρπητα που προσβάλλει τα γεννητικά όργανα είναι ο HSV-2, ο οποίος είναι γνωστός και ως “έρπης των γεννητικών οργάνων”. Αλλά τα κακά νέα είναι ότι ο τύπος-1 που ο ΠΟΥ ισχυρίζεται ότι τον έχουν 2 στους 3 ανθρώπους παγκοσμίως, μπορεί επίσης να μεταδοθεί με τη σεξουαλική επαφή και να προκαλέσει προβλήματα στα γεννητικά όργανα.

Μόνο μέσα στο 2012 υπολογίζεται ότι 140 εκατομμύρια άνθρωποι ηλικίας 15-49 ετών κόλλησαν τον ιό του έρπη τύπου-1. Αυτό σημαίνει ότι τα δύο είδη ιών έρπητα προκαλούν σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις στους ανθρώπους. Σημειωτέον, ο ιός του έρπη δεν έχει θεραπεία εξόντωσή του, αλλά μόνο θεραπείες που καταπολεμούν τα συμπτώματά του. Από τη στιγμή που κάποιο άτομο προσβληθεί με τον ιό, εκείνος μπορεί να παραμένει “ανενεργός” στον οργανισμό του και να προκαλεί εξάρσεις κατά καιρούς.

Ο HSV-2 (έρπης γεννητικών οργάνων) είναι το είδος έρπη που οι περισσότεροι άνθρωποι πιστεύουν πως είναι το μόνο που προκαλεί σεξουαλικά μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Ο HSV-1 εκλαμβάνεται περισσότερο ως απλά ενοχλητικός και μερικές φορές επίπονος και συνήθως κάποιος τον κολλάει στην παιδική ηλικία και συχνά μέσω ενός απλού φιλιού.

“Οι νέες εκτιμήσεις υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για όλες τις χώρες να βελτιώσουν τη συλλογή στοιχείων για τους δύο τύπους HSV και των σεξουαλικά μεταδιδόμενων μολύνσεων γενικά”, είπε ο δρ Marleen Temmerman, διευθυντής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Υγείας και Έρευνας του ΠΟΥ.

http://www.nbcnews.com

Πώς μεταδίδεται

Ο HSV γενικά (και οι δύο τύποι) μεταδίδεται από ένα άτομο σε ένα άλλο κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής. Μπορείτε να κολλήσετε όταν το δέρμα, ο κόλπος, το πέος, ή το στόμα σας έρθει σε επαφή με κάποιο άτομο που έχει ήδη έρπη.

Ο έρπης είναι πιο πιθανό να μεταδοθεί από την επαφή με το δέρμα ατόμου που νοσεί και έχει ορατές πληγές, φουσκάλες, ή κάποιο εξάνθημα. Μπορείτε επίσης να κολλήσετε έρπη ακόμα και όταν κάποιος δεν έχει καμία ορατή πληγή (μπορεί ακόμη και να μην ξέρει ότι έχει έρπη), ή από το σάλιο ενός ανθρώπου που έχει έρπη ή ακόμα και από τα κολπικά υγρά.

Επειδή ο ιός μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και όταν δεν υπάρχει κανένα σύμπτωμα ή κάποια ορατή πληγή, ένας σεξουαλικός σύντροφος, που έχει κολλήσει έρπη στο παρελθόν, αλλά δεν έχει καμία πληγή έρπη μπορεί ακόμα να μεταφέρει τη μόλυνση σε άλλους.

Τα γενικευμένα ή συστηματικά συμπτώματα είναι:

-Μειωμένη όρεξη

-Πυρετός

-Δυσφορία

-Πόνοι μυών χαμηλά στην πλάτη, τους γλουτούς, τους μηρούς, ή τα γόνατα

Τα συμπτώματα στα γεννητικά όργανα περιλαμβάνουν μικρές, επίπονες φουσκάλες, που είναι γεμάτες με διάφανο ή κιτρινωπό υγρό. Αυτές βρίσκονται συνήθως:

-Στις γυναίκες: Στα εξωτερικά κολπικά χείλη (χείλη του αιδοίου), στον κόλπο, στον τράχηλο της μήτρας, γύρω από τον πρωκτό και στους μηρούς ή τους γλουτούς

-Στους άντρες: Στο πέος, στο όσχεο, γύρω από τον πρωκτό, στους μηρούς ή τους γλουτούς

-Και στα δύο φύλα: Στη γλώσσα, το στόμα, τα μάτια, τα ούλα, τα χείλια, τα δάχτυλα και σε άλλα μέρη του σώματος

Προτού να εμφανιστούν οι φουσκάλες, μπορεί να υπάρχει η αίσθηση τσουξίματος, καψίματος ή φαγούρας στο δέρμα ή το αίσθημα πόνου στο σημείο που θα εμφανιστούν οι φουσκάλες

Όταν οι φουσκάλες ανοίξουν, αφήνουν ρηχά έλκη που είναι πολύ επώδυνα. Αυτά τα έλκη σχηματίζουν μια “κρούστα” και τελικά θεραπεύονται σε 7-14 ημέρες, ή και παραπάνω σε πιο σπάνιες περιπτώσεις.

Άλλα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν περιλαμβάνουν:

-Πρήξιμο και ευαισθησία στους λεμφαδένες στη βουβωνική χώρα (κατά τη διάρκεια της νόσου)

-Επίπονη ούρηση

-Οι γυναίκες μπορεί να έχουν κολπικές εκκρίσεις ή, περιστασιακά, αδυναμία αδειάσματος της κύστης και τότε είναι απαραίτητη η χρήση ενός ουροκαθετήρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα: Δείτε ποια είναι τα πιο επικίνδυνα

Έρπης στα γεννητικά όργανα: Πώς θα τον καταλάβετε εγκαίρως